Турският парламент одобри влизането на Швеция в НАТО, премахвайки едно от последните останали препятствия пред историческото разширяване на алианса в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, предава The Wall Street Journal.

Гласуването във вторник вечерта вероятно слага край на продължилото близо две години дипломатическо противопоставяне между Турция и западните сили, което започна, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да блокира влизането както на Швеция, така и на Финландия в организацията.

Финландия се присъедини към Организацията на Северноатлантическия пакт миналата година, след като Турция се отказа от съпротивата си.

Сега Швеция се нуждае само от одобрението на Унгария за присъединяването си към алианса - въпреки че Будапеща беше обещала да не бъде последната страна, която ще реши членството на Стокхолм.

„Очакваме с нетърпение да станем членове на НАТО“, каза шведският външен министър Тобиас Билстрьом, добавяйки, че страната му очаква и знак на съгласие от Будапеща.

Членството на Швеция ще завърши значително разширяване на НАТО, което променя баланса на силите в Европа, добавяйки хиляди войници заедно с военноморски сили и бойни самолети. Както Швеция, така и Финландия кандидатстваха за членство през 2022 г., опитвайки се да укрепят сигурността си в отговор на нападението на Русия срещу Украйна.

„Путин може да атакува НАТО след 5 до 8 години“, предупреждава ПисториусЕвропейски политици бият тревога на фона на нарастващите опасения, че заплахите на руския президент срещу военния съюз могат да се превърнат в реалност

Добавянето на Финландия и Швеция на практика би позволило на алианса да действа в зона, която обхваща участъка от над 1600 км от Балтийско море до Арктика. С Швеция в НАТО Русия ще стане единствената страна извън алианса, граничеща с Балтийско море, принуждавайки военните си кораби да минават близо до контролираните от НАТО брегове по пътя към Атлантика, посочва WSJ.

„Това ще изпрати послание, че алиансът е обединен“, коментира Гюлру Гезер, бивш високопоставен турски дипломат, работил в САЩ и Русия. „Това показва, че Турция е важен член на НАТО и действа по съответния начин.“

Русия критикува усилията на двете страни да се присъединят към НАТО, но също така се опита да омаловажава проблема.

Политическата 2023 в Европа: Нова война, изборни обрати, тежки компромисиВижте десетте ключови момента, които оформиха политическите и обществени събия на Стария континент

Окончателното одобрение на Турция за членството на Швеция в НАТО премахва и значителна част от източника на напрежение със САЩ, помагайки на администрацията на Байдън да постигне една от най-важните си стратегически цели в отговор на войната в Украйна.

Този ход може да помогне за облекчаване на отношенията с Вашингтон и потенциално да проправи пътя за продажба на нови бойни самолети F-16 на стойност 20 милиарда долара, търсени от Турция. Ердоган се опита да свърже одобрението за членство на Швеция в НАТО с оръжейната сделка, която длъжностни лица от двете страни разглеждат като начин за укрепване на отношенията между двойка съюзници, изпаднали в противоречие през последните години отчасти заради топлите отношения на Ердоган с руския президент Владимир Путин.

Администрацията на Байдън трябва да поиска одобрение за продажбата на F-16 от лидери в Конгреса, някои от които са скептични към сделката заради критиките към Ердоган относно спазването на човешките права.

Как променящите се геополитически съюзи фрагментират световната икономикаОбявената от Байдън глобална инициатива се превръща в контрапункт на “Един пояс, един път” на Китай

През 2022 г. турският президент заплаши да наложи вето на членството както на Швеция, така и на Финландия в НАТО, изисквайки и двете страни да заемат по-твърда линия срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), бунтовническа група, която САЩ, Турция и ЕС определят като терористична организация. Турция обвини както Швеция, така и Финландия, че са позволили на членове на ПКК да пребивават в тези страни и поиска те да ги екстрадират. Швеция оспори твърдението. Финландия обеща да разреши проблема чрез дипломация.

В отговор Швеция прие нов закон за борба с тероризма и двете страни, заедно с Канада и Нидерландия, предприеха стъпки за облекчаване на продажбата на оръжие на Турция.

Турското правителство отдавна критикува позицията на западните правителства по отношение на кюрдските групи, особено след като САЩ избраха да се присъединят към свързаните с ПКК сирийски кюрдски милиции във войната срещу Ислямска държава в Сирия през последните години. САЩ правят разлика между ПКК и нейния сирийски клон, който е част от ръководената от САЩ военна коалиция.

Столтенберг: Москва няма право на вето срещу разширяване на НАТОСъюзниците са съгласни, че

Ердоган се съгласи с други лидери на НАТО миналата година да одобри кандидатурата на Швеция за НАТО, но турското правителство отново забави парламентарното одобрение, когато възникна ново напрежение между Турция и западните страни заради войната на Израел с Хамас в Газа. Ердоган, лидер на ислямистка партия и президент на влиятелна държава с мюсюлманско мнозинство, критикува подкрепата на администрацията на Байдън за Израел на фона на нарастващия брой на жертвите в Газа, отбелязва WSJ.

Ердоган предизвика и други напрежения в рамките на НАТО през последните години, предизвиквайки санкции от страна на САЩ, след като реши да купи руска система за противовъздушна отбрана през 2017 г. Той разшири икономическите връзки на Турция с Русия, предизвиквайки и опасения, че страната помага на Кремъл да избегне западните санкции.

„Това ще създаде положителен импулс, но няма да промени отношенията между САЩ и Турция за една нощ“, коментира Гезер относно вота за Швеция.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза във вторник, че е поканил премиера на Швеция да преговаря за присъединяването на страната към НАТО.

Унгария, която подобно на Турция има относително близки отношения с Русия, по-рано каза, че ще одобри влизането на Швеция в блока, но не е определила дата за гласуване в парламента.