Свързани със Северна Корея хакери са атакували рекорден брой криптоплатформи през 2023 г., сочи доклад от сряда на Chainalysis.

Данните, събрани от 2016 г. до 2023 г., показват, че миналата година хакерски групи, подкрепяни от Пхенян, са успели да хакнат 20 криптоплатформи - най-високия брой, регистриран в рамките на този период, според компанията за блокчейн анализи.

Свързаните със Северна Корея хакери са откраднали криптоактиви на стойност малко над 1 млрд. долара през миналата година, което е по-малко от рекордните 1,7 млрд. долара през 2022 г.

Защо криптовалутите имат главна роля във финансирането на тероризмаВсеки може да създаде адрес на портфейл с криптовалута, без да се налага да преминава проверки като тези от банките


"Свързаните със Северна Корея хакери се увеличават през последните няколко години, а групи за кибершпионаж като Kimsuky и Lazarus Group използват все по-разнообразни злонамерени тактики, за да придобият големи количества криптоактиви", посочват в доклада си от Chainalysis.

Друга компания за блокчейн анализи - TRM Labs, изчислява, че свързани със Северна Корея хакери са откраднали криптовалути на стойност най-малко 600 млн. долара през 2023 г.

През септември ФБР разкри, че севернокорейската Lazarus Group е отговорна за кражбата на около 41 млн. долара в криптоактиви от онлайн платформата за казино игри и залагания Stake.com.

На 29 ноември Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC) наложи санкции на Sinbad.io - криптомиксер за виртуални валути, ключов инструмент за пране на пари за Lazarus Group. Криптомиксерите са услуги, които смесват криптовалути от различни източници, за да направят трансакциите по-трудни за проследяване.

Севернокорейски хакери откраднаха над $35 млн. от водеща криптоплатформа Половината от ракетната програма на Северна Корея е финансирана от кибератаки и кражба на криптовалута


От OFAC смятат, че Sinbad.io е отговорна за подпомагането на Lazarus Group в изпирането на милиони долари, откраднати от различни хакерски групи, между които небезизвестните Horizon Bridge и Axie Infinity.

Предишни изследвания разкриват, че свързани със Северна Корея хакери са откраднали стотици милиони криптовалути, за да финансират програмите на режима за ядрени оръжия. Откакто проведе първия си ядрен опит през 2006 г., на Северна Корея бяха наложени няколко санкции от ООН, целящи да ограничат достъпа на режима до източници на финансиране, необходими за поддържане на ядрените му дейности.

"Само през последните две години са откраднати близо 1,5 млрд. долара, а хакерските умения на Северна Корея изискват постоянна бдителност и иновации от страна на бизнеса и правителствата", се казва в доклада на TRM Labs от 5 януари. "Въпреки забележителния напредък в киберсигурността сред борсите и засиленото международно сътрудничество в проследяването и възстановяването на откраднати средства, през 2024 г. вероятно ще се появят нови предизвикателства от страна на най-големия киберкрадец в света."