Длъжностни лица в Брюксел са изготвили таен план за саботаж на унгарската икономика, ако тази седмица Виктор Орбан реши отново да блокира пакета от 50 млрд. евро за Украйна.

Планът, разкрит от Financial Times, отразява нарастващата ярост в европейските столици от това, което един дипломат нарече "политика на изнудване", провеждана от унгарския министър-председател.

Според FT тази стратегия е насочена срещу икономиката на Унгария, отслабвайки нейната валута и намалявайки доверието на инвеститорите.

През декември Орбан блокира отпускането на средства за Украйна, което наложи насрочването на извънредна среща на лидерите в която да се преразгледа този въпрос.

Прескачайки Орбан: ЕС подготвя план Б за финансиране на УкрайнаВариантът ще позволи на ЕС да заобиколи ветото на Унгария, тъй като той не се нуждае от единодушна подкрепа

"В случай на липса на споразумение на 1 февруари другите държавни и правителствени ръководители ще заявят публично, че в светлината на неконструктивното поведение на унгарския премиер, не могат да си представят, че средствата от ЕС ще бъдат предоставени на Будапеща", пише в документ, цитиран от FT.

Икономиката на Унгария е силно зависима от единния пазар, като почти целият ѝ износ преминава през границата със съседните държави.

По данни на Европейската комисия 78% от експорта на Унгария е в ЕС.

Блокът вече се опита да използва фондовете като инструмент за принуждаване на Унгария да се съобразява с политиките му, коментира The Guardian.

20 млрд. евро от средствата за Будапеща са замразени поради опасения относно правата на LGBT+ и други въпроси.

Янош Бока, унгарският отговорник по въпросите на ЕС, заяви пред FT, че страната му "не се поддава на натиск и няма връзка между Украйна и общия достъп до фондовете на ЕС. Унгария е участвала и ще продължи да участва конструктивно в преговорите".

"Документът, изготвен от брюкселски бюрократи, само потвърждава това, което унгарското правителство казва от дълго време: достъпът до фондовете на ЕС се използва за политическо изнудване от страна на Брюксел", написа Бока в X.

Орбан да напусне залата: Докога ще издържи новата стратегия на евролидеритеТози ход беше приветстван от някои като гениална маневра, но от други като опасен прецедент, който може да разбие единството на ЕС

В петък стана ясно, че няколко държави настояват за задействане на член 7 от Договора за Европейския съюз, за да се лиши Унгария от правото на глас, ако Орбан продължи да блокира средствата, пише The Guardian.

Политическите маневри на Будапеща предизвикват такава загриженост, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се отказа от плановете си да се оттегли през юли поради опасения, че Орбан ще поеме председателството, докато не бъде намерен нов лидер.

Въпреки призивите на лидерите на ЕС, Орбан не отстъпва. Последното предложение от Будапеща е да се съгласи с парите за Украйна, но само на годишна база.