Ориз, пшеница, мляко и захарна тръстика - Индия е сред най-големите производители на тези селскостопански стоки, но въпреки това милиони хора в най-населената страна в света все още гладуват.

"Гладът е най-големият проблем в Индия", казва Амит Шарма, ръководител на екипа за изпълнение на глобални търговски поръчки на световния лидер в агробизнеса Bunge, пред CNBC. "Все още има милиони хора, които гладуват. Те все още не получават храната, от която имат нужда. Ако получават храна, тя не е питателна".

Индия може и да е вторият по големина производител на храни в света на базата на калорийното съдържание, но въпреки това страната се нарежда на 111 място от 125 държави в наскоро публикувания Глобален индекс на глада, в който нивото на глада сред населението на страната се определя като "сериозно".

Индия ще бъде третата по големина икономика в света до 2027 г.Към този момент страната е на пето място след САЩ, Китай, Япония и Германия


На Индия, с население от 1,4 милиарда души, се пада една четвърт от недохранените хора в света. Там живеят над 190 милиона гладуващи.

Логистика и вериги за доставки

Голяма част от проблема се крие в логистичните пречки.

"Единствената причина е, че няма верига за доставки. Никой не говори за веригата за доставки. Никой не говори за логистиката", казва Шарма.

Според данни на Администрацията за международна търговия (ITA), част от Министерството на търговията на САЩ, "лошата инфраструктура" на Индия е довела до почти 40% загуби след прибиране на реколтата при някои продукти.

Борсовите индекси в Япония и Индия постигнаха исторически върховеGoldman Sachs и Morgan Stanley трябва да публикуват печалби след пазарната ваканция на Уолстрийт


Загубите след прибиране на реколтата се отнасят до хранителните продукти, загубени по веригата на доставки от прибирането на посевите до процеса на консумация. Зеленчуците и плодовете се развалят по-бързо, когато липсва хладилно съхранение, а стотици тонове хранителни култури рискуват да изгният в складовете.

Сред другите причини за ниската производителност в Индия са "неефективните" системи за дистрибуция на храни, непостоянното и необичайно време, тежките регулации, както и липсата на образование и обучение на земеделските стопани, посочват от ITA.

Проблемът с храната в Индия се усложнява и от факта, че нарастващата средна класа е напът да поиска повече храна - и то с по-добро качество.

Най-големите консуматори на въглища не могат да се откажат от тях скороКитай и Индия ще стимулират търсенето на този тип твърдо гориво въпреки зелените си амбиции


"Първото нещо, за което човек харчи пари, получавайки допълнителен доход, е за по-добра храна", акцентира Гарима Джаин, заместник главен изпълнителен директор и ръководител на отдел "Зърнени храни" в Louis Dreyfus.

И Джаин, и Шарма са категоричени, че продоволствената сигурност е от първостепенно значение, като това е проблем, с който правителството трябва да се справи с наближаването на изборите в страната.

Протекционистичният подход на Индия

Индия е най-големият производител на мляко в света и вторият по големина производител на ориз, пшеница, зеленчуци и плодове. Страната твърди, че е "самодостатъчна и конкурентоспособна в международен план", но през изминалата година нестабилните доставки и промени в цените на важни хранителни продукти накараха правителството да ограничи доставките в чужбина.

Селскостопанските продукти поскъпват още, цените на енергоизточниците падатПрез 2023 цените на природния газ и въглищата са се сринали спрямо рекордните стойности от миналата година


В стремежа си да ограничи цените на вътрешния пазар Индия забрани износа на лук от декември до март. През октомври страната удължи ограниченията си върху износа на захар, които започнаха през септември. Страната, която е най-големият износител на ориз в света, също така забрани износа на бял ориз, който не е басмати, през юли. Цените на доматите, които са важен основен продукт в местните ястия, също скочиха миналата година поради неблагоприятните климатични условия.

Всичко това дава надежда на някои анализатори, че с наближаването на изборите могат да бъдат взети повече мерки за подпомагане на хранителната екосистема на страната.

"Предстоящият бюджет може да включва мерки в подкрепа на селската и земеделската общност, тъй като секторът е изправен пред краткосрочни сътресения поради непредсказуемите метеорологични условия и зараждащия се инфлационен натиск", посочва Радхика Рао, старши икономист в DBS Bank.