За председателя на Федералния резерв Джером Пауъл решението кога да се намалят лихвените проценти е достатъчно трудно. Ако това стане твърде скоро, инфлацията може да нарасне отново. Ако се случи твърде късно, безработицата може да се увеличи.

Предизвикателството е двойно по-трудно тази година, защото Пауъл управлява паричната политика на САЩ в година на избори.

Съюзниците на републиканския фаворит и бивш президент Доналд Тръмп вече твърдят, че централната банка се стреми да помогне на президента Байдън, като сигнализира, че предстоят съкращения.

Междувременно някои демократи в и извън Западното крило са нервни, че перспективите за преизбиране на настоящия президент ще бъдат застрашени, ако централната банка задържи лихвените проценти твърде високи за твърде дълго време, посочва The Wall Street Journal.

В писмо от вторник Шерод Браун, председател на Банковия комитет на Сената, призовава Пауъл да намали лихвените проценти по-скоро, за да направи жилищата по-достъпни. „Рестриктивната парична политика вече не е правилният инструмент за борба с инфлацията“, пише той.

Фед и Белият дом: Защо изборите поставят на карта бъдещето на Джером Пауъл Когато паричната стратегия е изолирана от правителството, политиците търсят подкрепа, но не могат да се намесват в решенията на финансовите гуверньори

„Вършим си работата“

Представители на Фед настояват, че политиците няма как да повлияят на техните решения, но анализатори предполагат, че изборите може да определят момента на съкращаването на лихвите. Политическите играчи може да имат интерес да се включат в тази игра дори само за да напомнят на Фед и един на друг, че наблюдават централните банкери, отбелязва WSJ.

Въпреки че действията на Фед винаги могат да променят икономическите и по този начин политическите резултати, потенциалът за това е по-висок тази година поради необичайния път, който следват инфлацията и лихвените проценти.

Когато инфлацията се повиши за първи път през 2021 г., малко след като Байдън встъпи в длъжност, Фед смяташе, че тя скоро ще спадне и затова започна с бавно повишение на лихвените проценти от нива около нулата. Когато най-накрая реши да действа по-строго, го направи драматично, повишавайки лихвите с най-бързите темпове от четири десетилетия до най-високото им ниво от 23 години.

Ситуацията обаче се обърна. Инфлацията се забави значително през последните шест месеца, което е „много, много положително развитие“, призна Пауъл в сряда и добави, че ценовият натиск вероятно ще продължи да намалява.

Фед задържа лихвите стабилни, но показа, че не е готов да започне понижение„Искаме да видим повече добри данни. Не че търсим по-добри - търсим продължение на тези, които виждаме“, каза председателят на Фед Джером Пауъл

Влияние върху икономиката в деня на изборите

„Тези избори ще бъдат невероятно токсични за Пауъл“, коментира Марк Спиндел, главен инвестиционен директор в базираната в Чикаго MBB Capital Partners. „Без значение какво прави, Тръмп ще го атакува. Ако Фед намали лихвите, той ще каже, че банкерито го правят, за да помогнат на Байдън“, допълва Спиндел.

В началото на 90-те години на миналия век президентите избягваха да се оплакват публично от Фед. Съветниците на Бил Клинтън смятаха, че е важно да бъде подчертана независимостта на Фед от изпълнителната власт. Това би било добро за икономиката и, от своя страна, за администрацията, беше тяхното заключение.

Тръмп, който назначи Пауъл, наруши тази традиция. Докато търговската му война тревожеше пазарите, той постоянно ругаеше председателя на Фед и призоваваше за по-ниски лихви. Пауъл накара колегите си да намалят лихвите три пъти през 2019 г., обръщайки повечето от увеличенията, които направи през 2018 г., след като централните банкери заключиха, че инфлацията не е толкова голяма заплаха, колкото се опасяваха.

Байдън като цяло избягва да обсъжда политиката на Фед, връщайки се към традицията преди Тръмп. Както при повечето президенти, основното му влияние върху Фед е чрез назначения. В допълнение към преназначаването на Пауъл, Байдън избра няколко от членовете на борда на Фед.

„Меко кацане“: МВФ повиши прогнозата си за глобален растеж през 2024 г.Подобрените перспективи се подкрепят от по-силните частни и публични разходи въпреки строгите парични условия

Прецеденти в годината на изборите

Не е необичайно Фед да променя лихвените проценти в години на избори.

Централната банка започна да повишава лихвените проценти от исторически ниски нива през 2004 г., когато президентът Джордж У. Буш искаше да бъде преизбран, и отприщи кампания за стимулиране на изкупуването на облигации, докато президентът Барак Обама се опитваше да бъде преизбран през 2012 г.

През 2020 г. Фед намали лихвите и възобнови изкупуването на облигации, когато избухна Covid-19 пандемията.

Няколко бивши служители на Фед горещо оспорват предположението, че политиката ще окаже влияние върху това кога или колко бързо централната банка ще намали лихвените проценти тази година. „Мога да ви кажа направо - това не влияе на дискусиите. Комисията вече е на мнение, че залозите за постигане на меко кацане и намаляване на инфлацията са високи“, коментира Естер Джордж, президент на Федералния резерв на Канзас Сити в периода 2011 - 2023 г.

Рецесия, меко кацане, още ускорение - накъде върви икономиката на САЩ?Американската икономика расте с 3,1% спрямо година по-рано, водена от силни потребителски разходи и стабилно наемане на работна ръка

Служителите на Фед ще бъдат особено фокусирани върху начина, по който комуникират, защото всички „ясно осъзнават, че по време на изборна година хората четат действията на Фед през лещите на политиката“, добавя Джордж.

Ако Федералният резерв намали лихвените проценти в разгара на солиден икономически растеж, „трябва много ясно да обясни защо това е правилното нещо, за да е сигурно, че не е политическа преценка“, казва Уилям Инглиш, бивш старши икономист от Фед и професор в Училището по мениджмънт на Йейл.

Пауъл няма какво толкова да направи, за да убеди американците, че Фед не е мотивиран от политиката. Той обаче в крайна сметка поддържа тесни връзки със законодателите от двете страни на пътеката и говори често публично, за да демонстрира аполитичното ДНК на Фед. Това, смята Спиндел, може превантивно да разсее обвиненията, че Фед се ръководи от политиката при вземането на решения.