Европейската комисия започна правни действия срещу така наречения "закон за суверенитета", приет наскоро от унгарския парламент.

Законодателството, инициирано от управляващата партия на Виктор Орбан дава право на държавата да разследва хора и организации, заподозрени в подкопаване на суверенитета на страната, като присъдите могат да достигнат до три години затвор.

Прилагането на закона се основава на нова правителствена служба, която ще събира информация за лица, които получават чуждестранно финансиране и за които се смята, че влияят на обществения дебат.

Унгарските тайни служби са задължени да следят за спазването на закона.

Разпоредбите на законопроекта, особено неясно формулираният му мандат и липсата на съдебен надзор, предизвикаха сериозна загриженост от страна на медиите, които се опасяват, че ще бъдат несправедливо преследвани, отбелязва Euronews.

„Ядрена опция“ за Орбан: Може ли Унгария да стане безгласна буква в ЕСОт 2018 г. Унгария е в първата фаза на член 7 заради отстъплението от демокрацията, наблюдавано от министър-председателя Виктор Орбан

Европейската комисия се присъедини към тези съображения и заяви днес, че законът "нарушава широк спектър от основни ценности, като например принципа на демокрацията, правото на личен живот, защитата на личните данни, свободата на изразяване и сдружаване, правото на справедлив съдебен процес и др".

Унгария разполага с два месеца, за да отговори на възраженията на Комисията.

Официалното уведомително писмо е първата стъпка в рамките на процедурата за нарушение, която може да доведе до съдебен иск и ежедневни глоби пред Съда на Европейския съюз, посочва Euronews.

Как Мелони и френската любезност накараха Орбан да пусне фонда за УкрайнаВ четвъртък лидерите на ЕС постигнаха споразумение за отпускане на помощ в размер на 50 млрд. евро за Украйна, като дори унгарският министър-председател се съгласи

Белият дом по-рано разкритикува закона, като осъдиха неговите "драконовски инструменти, които могат да бъдат използвани за сплашване и наказване на лица с възгледи, които не се споделят от управляващата партия".

Новият сблъсък между Брюксел и Будапеща идва само няколко дни след срещата на високо равнище, на която Орбан оттегли ветото си върху помощите за Украйна в размер на 50 млрд. евро след натиск от страна на лидери и Европейския парламент.

В рамките на преговорите, които предшестваха срещата на върха, унгарският премиер поиска незабавното отпускане на около 21 млрд. евро от фондовете на ЕС, които са задържани заради продължаващите социални недостатъци на Унгария.