Финансистът Джон Донахю летял над Нейпълс, Флорида, през 80-те години на миналия век, когато забелязал необитаемо парче земя по протежение на Мексиканския залив. Той посочил върха на полуостров, известен като Гордън Пойнт, и казал на съпругата си Родора: „Искам да отида там“.

Семейство Донахю плащат 1 милион долара през 1985 г. за парцел от около 4,3 акра, върху който няма нищо друго освен малка рибарска вила, заобиколена от мангрови гори, разказва The Wall Street Journal.

През следващото десетилетие семейството придобива близо 60 акра, където вдига имение на брега на морето за себе си и своите 13 деца и 84 внуци, според техния син Бил Донахю, цитиран от WSJ.

Сега, след смъртта на Джон и Родора, семейството продава перлата в короната на притежанията си – комплекс от около 9 акра в квартал Порт Роял в Нейпълс с три къщи и частно пристанище за яхти – за потенциално рекордните 295 милиона долара.

С около 500 м брегова линия, имотът е най-скъпата оферта в САЩ и би поставил рекорд за най-скъпа жилищна продажба в страната, ако се доближи до исканата цена, според Доун Маккена от Coldwell Banker Realty, която продава имота, заедно с Лейтън Кандлър от Corcoran Group и Рори Макмълън от Savills.



Джон Донахю, роден в Питсбърг, завършва Уест Пойнт през 1946 г. и служи във Военновъздушните сили до 1950 г., когато се записва в курса на списание Forbes за търговия на фондовия пазар. През 1955 г. с двама приятели от гимназията той основава базираната в Питсбърг компания за управление на инвестиции Federated Investors.

Сега известна като Federated Hermes, компанията се ръководи от сина му Дж. Кристофър Донахю. Според уебсайта на компанията тя управлява активи на стойност 668,9 милиарда долара.

Бил Донахю казва, че родителите му Джон и Родора са се влюбили още в гимназията и са били женени 70 години.

Започват да строят имота през 1985 г., когато краят на полуострова е почти необитаем.

Джон умира през 2017 г., а съпругата му през 2022 г.

Джеф Безос е най-новият обитател в „Бункера на милиардерите“

В Гордън Пойнт Донахю вдигат три семейни резиденции в края на път, където сега има много къщи за милиони долари.

Започват с основна къща с площ от около 11 500 квадратни фута с шест спални и закрит басейн. Втората къща, построена около 1990 г., се простира на около 5500 квадратни фута с пет спални и открит басейн. Около 2013 г. те добавят трета къща с размери около 5800 квадратни фута с открит басейн и Т-образен док, който може да побере около шест лодки.

Притежанията на семейство Донахю включват и част от остров Кийуайдън край бреговете на Нейпълс, достъпен само с лодка. През 2005 г. те строят там къща с площ от 16 000 квадратни фута. През 2019 г. тя е продадена, заедно с част от имотите на семейството в Гордън Пойнт, за над 45 милиона долара. Гордън Пойнт е в южния край на Порт Роял, където стойността на имотите скача през последните години, посочва WSJ.

Под небето на Тоскана, Прованс, Марбея: Най-добрите идеи за имот в чужбина Франция, Италия и Испания се отличават с политическа стабилност, добро управление и лесен достъп до ипотечния пазар Бил казва, че родителите му са се преместили в Нейпълс от Питсбърг около 1990 г. Когато семейството се разраства, 100 или повече души редовно се събират в имота в Нейпълс в петък и събота вечер, добавя той.

Един от внуците - Крейг Фоксховен – разказва как е прекарвал съботите си на плажа, плувайки, ловейки риба и обикаляйки с лодката на семейството. „Най-специалното нещо на Великден беше да се кача на покрива и да гледам залеза“, казва Фоксховен.

Имотът има гледка към Мексиканския залив и залива на Нейпълс.



Бил разказва още, че в допълнение към семейните събирания родителите му са били домакини на хора като бившия президент Джордж Х.У. Буш и Барбара Буш. На гости са били и други политици, както и голфърът Арнолд Палмър. Благочестиви католици, семейство Донахю също така са били домакини на гостуващи духовници.

За 50-годишнината от сватбата си през 1996 г. Джон и Родора пътуват с около стоте си деца и внуци до Рим, за да се срещнат с папа Йоан Павел II. „Докато баща ни ни представяше един по един на папата, той продължаваше да пита: Всички тези ваши ли са?“, спомня си Бил.

Домът на Бионсе и Джей Зи в Малибу оглави имотните класации в САЩ за 2023Миналата годината са реализирани най-малко пет сделки за над 100 милиона долара

Настоящият рекорд в продажбите на жилища в САЩ е поставен през 2019 г., когато Кен Грифин от Citadel купува мезонет на Billionaires’ Row в Манхатън за около 240 милиона долара. Имение в Лос Анджелис, известно като Casa Encantada, беше обявено миналата година за 250 милиона долара, като в момента се оценява на 195 милиона долара. Пентхаус в Ню Йорк, обявен за 250 милиона долара през 2022 г., сега също е на цена от 195 милиона долара.

Агентите, движещи продажбата на имота на сем. Донахю, казват, че неговият размер, местоположението и наличието на частно пристанище за яхти оправдават високата цена.

Къщите са построени добре и са претърпели малки щети по време на урагана Иън през 2022 г., казва Маккена. Все пак има вероятност нов собственик да ремонтира или да построи нови. Имотът може да побере поне шест къщи, добавя тя.

Нейпълс е свидетел на скок на стойността на недвижимите имоти през последните няколко години, като продажба за 62 милиона долара през 2022 г. поставя рекорд за града.

Въпреки че луксозният пазар на имоти не е толкова горещ, колкото по време на пандемията, брокерите казват, че сред богатите купувачи все още има търсене. Сега обаче те подхождат по-мъдро, инвестирайки само в наистина незаменими имоти.

Снимки: DAWN MCKENNA GROUP/COLDWELL BANKER REALTY