3,8 млн. долара ще похарчи градската управа на Лос Анджелис, за да разчисти изоставен проект на голяма китайска компания за недвижими имоти.

Към момента „скелетът“ на недовършения небостъргач е превърнат в сметище и сборище на бездомници, а външната фасада се използва предимно за изяви на графити художници.

Сумата от близо 4 млн. долара е само началото на мащабно финансово начинание, съобщава Fortune, цитирайки градският съветник Кевин де Леон.

Първоначално се очакваше проектът да струва на предприемача около 1 млрд. долара.

Според Де Леон обаче, по консервативни оценки поемането на контрол върху изоставения проект и завършването му ще струва много повече поради полуразрушеното състояние на сградата и ремонтите, необходими за завършването ѝ.

Небостъргачът се намира в близост до Crypto.com Arena, домът на LA Lakers и мястото на тазгодишните награди "Грами".

Откакто проектът е изоставен, недовършените кули се превръщат в атракция за художници на графити, които са изрисували видимите части на 53-етажните кули, както и локация за скокове с парашут поради огромната височина на сградата.

"Гарантирам ви, че ще се случи трагедия, ако това място не бъде заградено бързо", заявява кмет на Лос Анджелис Карън Бас, цитиран от FT.

"Собственикът на този проект трябва да възстанови на града всеки цент", допълва градоначалникът в интервю за местна телевизия.

Недовършената сграда, намираща се на по-малко от две мили от квартала Skid Row в Лос Анджелис, където живеят около 6000 бездомници, трябва да бъде превърната в общински жилища за хора с ниски доходи, за да се реши имотната криза в Лос Анджелис, но подобно сложно преустройство ще отнеме години, допълват местните власти.

China Oceanwide Holdings не отговори на запитването за коментар от BusinessInsider.