Профилът на вдовицата на опозиционера Алексей Навални в социалната мрежа X, беше спрян, а впоследствие възстановен.

Причината за това все още не е уточнена, съобщава CNBC.

Фондът за борба с корупцията, основан от Навални, отбеляза с таг собственика на платформата Илон Мъск в публикация, в която попита "кои точно правила са били нарушени" от Навалная.

Акаунтите на съюзниците на Навални, като говорителката Кира Ярмиш, изглежда не са засегнати към момента.

Свързвайки се с екипа на X, CNBC получи автоматичен отговор на запитването си: "В момента сме заето, моля, опитайте да се свържете по-късно".

Междувременно, Юлия Навалная поиска от Европейския съюз да не признава изборите в Русия през март, които почти сигурно ще дадат на президента Владимир Путин нов шестгодишен мандат.

Във видеопослание от чужбина тя призова поддръжниците си да се противопоставят на Путин с по-голяма ярост от всякога и да освободят Русия от това, което определи като корумпиран елит от "бандити в униформи, крадци и убийци".

"Не признавайте тези избори", заяви Навалная пред външните министри на Европейския съюз на среща в Брюксел в понеделник, според стенограма, предоставена днес от говорителка на институцията.

"Президент, който е убил основния си политически опонент, не може да бъде легитимен по дефиниция", допълва Навалная.

Западните лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, също обвиниха Путин за смъртта на Навални и предупредиха за последиците, припомня Reuters.

Руският лидер все още не е коментирал публично смъртта на най-отявления опозиционер.

Кремъл отрича да е замесен и заявява, че твърденията на Запада, че Путин е отговорен, са напълно неприемливи.

Проучванията на общественото мнение показват, че 71-годишният Путин има рейтинг на одобрение над 80% преди президентските избори на 17 март, на които ще се яви срещу трима незначителни кандидати. 

С пълната подкрепа на руската държава, държавните медии и почти никакво обществено несъгласие, той със сигурност ще спечели, допълва световната агенция.