През март 2022 г. севернокорейският лидер Ким Чен Ун излезе от огромен хангар, облечен в пилотско яке и тъмни слънчеви очила. Той посочи към небето и изстреля най-голямата си ракета досега.

"Това е безценна победа", заяви тогава Ким.

Това беше класически севернокорейски театър, добавя в свой анализ WSJ, но зад него се криеха събития, които заедно превърнаха режима на Ким в наистина по-способен и по-застрашителен антагонист. Способността му да извърши някаква форма на ядрена атака срещу света никога не е изглеждала толкова голяма, толкова податлива на заблуди и толкова устойчива на разубеждаване.

През последните пет години Ким разработи нови оръжия, предназначени за водене на регионална война, а наскоро руски войници използваха някои от тях в боевете с Украйна. През януари той се отказа от надеждите за обединение с Южна Корея и прегърна по-агресивни цели. След встъпването в длъжност на президента Байдън той се отказа от преговорите със САЩ, а продължаващият му флирт с руския президент Владимир Путин, който се очаква скоро да посети Пхенян, издигна Северна Корея в световния дневен ред по-високо, отколкото е била от години.

Диктаторът се възползва от разклатения световен ред, за да превърне Северна Корея в заплашителна ядрена държава - силно ново глобално усложнение, след като света вече е свидетел на войни в Европа и Близкия изток.

Ким играе по-дълга и по-стратегическа игра с ядрен арсенал, който бързо нарасна, след като преговорите се провалиха на срещата на върха с бившия президент Доналд Тръмп в Ханой през февруари 2019 г. Това прави прогнозирането на следващите му стъпки по-трудно, а тревогите нарастват. Особено тревожно според експертите по сигурността е колко уверено изглежда Ким, въпреки широко разпространения недостиг на храна в страната, по-конфронтационната южнокорейска администрация и САЩ, които по-често ротират ядрени активи в региона.

По време на изстрелването на оръжията през 2022 г. Ким наблюдаваше първото от близо пет години насам изпитание на междуконтинентална балистична ракета с пълен обсег на действие в Северна Корея. В миналото Русия и Китай щяха да осъдят това поведение в ООН. Но Пекин и Пхенян вече се бяха сближили заради споделената си неприязън към Вашингтон, а Северна Корея само няколко седмици по-рано стана една от малкото страни, които публично подкрепиха руската инвазия в Украйна. Оттогава насам Пхенян извърши още осем изпитания на междуконтинентални балистични ракети. САЩ се опитаха повече от дузина пъти да осъдят или накажат режима на Ким в Съвета за сигурност на ООН – без успех.

В продължение на десетилетия официалните лица често тълкуваха действията на Пхенян през призмата на добре установения "наръчник за провокации", в който оръжейните изпитания и войнственият език спомагаха за спешното провеждане на преговори с режима по целия свят. Ким и неговите предшественици използваха това внимание, за да повишат глобалния авторитет на страната и да спечелят помощ или облекчаване на санкциите, като обещаваха да спрат оръжейната си дейност, но често тайно продължаваха да я развиват. Но Ким се отказа от тази конвенция.

Сега той разработва ядрените си оръжия по-скоро с цел да ги запази, отколкото да ги продаде, дори ако това означава да живее под санкции. Той също така пренастройва динамиката вътре в страната, за да сподели властта и да създаде по-нормално правителство, и коригира отношенията със съюзниците си, като увеличава зависимостта от Русия, казва Кен Гаус, експерт по севернокорейското ръководство, който е бил консултант на американското правителство, пред WSJ, като добавя, че „промяната в тактиката е трудна за забелязване предвид самоизолацията на Пхенян и враждебните отношения с Вашингтон“

"В момента Ким Чен Ун е сам за себе си", казва той. "Проблемът е, че много хора не могат да видят промяната в Северна Корея."

Отказ от обединение

Ясен знак за натрупаната смелост на Ким се появи миналия месец, когато той изостави основополагаща доктрина на своите предшественици. Излизайки на трибуната в парламента на страната си, той застана под статуите на баща си Ким Чен Ир и дядо си Ким Ир Сен и в пламенна реч обяви, че неговият режим вече няма да се стреми към мирно обединение със Сеул. Вместо това Южна Корея трябва да бъде разглеждана като основен враг. Той дори нареди на страната да се подготви за война, а емблематичната "Арка на обединението" в Пхенян - построена от баща му в чест на дядо му - беше съборена.

"Щом войната стане реалност пред нас", каза тогава Ким, "никога няма да се опитаме да я избегнем".

Какво може да означава една война или конфликт в очите на Ким? Този въпрос предизвиква все по-голяма загриженост от страна на официални лица във Вашингтон, Сеул и други страни.

През последните пет години Пхенян е натрупал повече оръжия, отколкото през който и да е подобен период от историята на страната, казва Куюн Чунг, политически съветник на южнокорейския флот, външното министерство и министерството на обединението.

И все пак тотална инвазия, извършена от Северна Корея, изглежда малко вероятна, като самият Ким я изключи в политическата си реч. Според американски и южнокорейски служители Северна Корея също така е намалила напоследък оръжейните си резерви, като е изпратила боеприпаси и ракети с малък обсег на действие на Русия за боевете с Украйна. А през последните седмици севернокорейски войници са били забелязани да минират отново демилитаризираната зона, според запознати, което би било странен ход преди сухопътна атака.

Официални представители на Вашингтон и Сеул обаче твърдят, че продължават да са обезпокоени от възможността за локални сблъсъци между двете Кореи, включително проникване на дронове или нахлуване по море, особено в Жълто море или западните гранични райони.

Намаляващата подкрепа сред американците за войната в Украйна и усилията на Израел в Газа може да създаде у Ким впечатлението, че САЩ са претоварени и изтощени, казва Сидни А. Сейлър, бивш пратеник на САЩ за шестстранните преговори със Северна Корея през 2014 и 2015 г.:

„Възможно е Ким да таи надежди, че след заплаха - или дори ограничено използване на ядрено оръжие срещу Южна Корея - международният натиск може да нарасне, за да се стигне до бърза деескалация, да се откаже от ответни действия и да позволи на Северна Корея да извлече финансови ползи за мир“.

По думите ѝ „тогава мечтите на Северна Корея се сбъдват, тъй като Ким ще седне на масата за преговори като победител".

Двама бивши американски служители по сигурността, цитирани от WSJ, предполагат, че Ким е взел стратегическото решение да започне война в статия от миналия месец в 38 North, уебсайт, посветен на новините за Северна Корея.

„Възможно е той да е стигнал до заключението, че Вашингтон никога няма да приеме страната му като легитимна държава и иска да я елиминира“, казва Робърт Л. Карлин, бивш преговарящ на САЩ със Севера и един от авторите на статията. „Пхенян може да смята, че всякакви споразумения, включително тези със Сеул, може да не бъдат поддържани така или иначе“.

Възможно е невоенните възможности на Ким да са изчерпани, а целите му вероятно вече се простират отвъд облекчаването на санкциите, като се има предвид силата на севернокорейския ядрен арсенал, смята още той:

"Всяко изненадващо нападение по дефиниция е сработило. Чувам отново и отново: "Те няма да използват ядрени оръжия". Е, това искат да ни накарат да мислим", категоричен е експертът.

Според оценката на Зигфрид С. Хекер, съавтор на Карлин, Северна Корея може да притежава 50 до 60 ядрени бойни глави. Преди пет години Хекер и други оценяват запасите на Пхенян на около 35.

"Това, което най-много ме притеснява, е, че те продължават да увеличават размера и сложността на ядрения си арсенал и средствата за доставка", казва Хекер, който в миналото е посещавал ядрените съоръжения на Северна Корея като международен инспектор. „Тъй като светът става все по-милитаризиран, ядрените запаси и ноу-хау на Пхенян създават рискове от разпространение на ядрени оръжия с други нелоялни участници. Това е шанс, който Ким може да използва по уникален начин: Северна Корея е единствената държава, която е извършила ядрен опит през този век“.

Приемане на живота под санкции

Основана през 1948 г., династичната комунистическа държава в Северна Корея надживя близо 70-годишното управление на Съветския съюз. Като баща на три малки деца, Ким Чен Ир в миналото е подсказвал на американски служители, че не иска ядрените оръжия да бъдат бреме за потомството му.

След като пое властта в края на 2011 г., сегашният Ким отдаде почит на политиките на баща си в областта на армията и икономиката и напълня с повече от 100 кг, за да прилича физически на дядо си. Първоначалната му лидерска легитимност беше съсредоточена върху обещанието за постигане на икономическо съживяване. За да задоволи нуждите на елита на Пхенян, Ким построи модерен воден парк и аквариум с делфини. Той издигна луксозни апартаменти. Одобри повече стимули за фермерите и подкрепи по-голяма автономия за малките предприятия.

Една от основните му афиширани цели е да превърне Северна Корея в "миролюбива ядрена сила". В навечерието на ядрените преговори с Тръмп през 2019 г. той спря изстрелването на оръжия и демонтира части от ключов полигон като дипломатически жест на добра воля и се надяваше да спечели сделка със САЩ, която да премахне санкциите, да отвори отново икономиката на страната му и да покани чуждестранни инвестиции в замяна на разоръжаване при неговите собствени условия.

Внезапният провал на преговорите донесе голямо разочарование за Ким. Държавните медии запазиха мълчание за провала с Тръмп в продължение на седмица. Снимачният екип, който Ким води със себе си в Ханой, в крайна сметка натъпква 78-минутния си филм със сцени от неспокойното държавно посещение на Ким във Виетнам. За пълнеж са използвани дори архивни кадри на дядо му.

В рамките на няколко седмици Ким започва да променя тактиката си. Северна Корея възобновява ядрената си дейност и възстановява части от основната си площадка за изстрелване на ракети. Ким се среща с Путин във Владивосток, където севернокорейският лидер отправя обвинения към САЩ. През май 2019 г. ракетните изпитания са възобновени.

За разлика от предишната вълна от ядрени опити и изстрелвания на оръжия с голям обсег на действие, Северна Корея дава приоритет на разработването на нови, усъвършенствани ракети, които могат да тероризират съседните Южна Корея и Япония - липсваща част от арсенала на режима дотогава. Новите ракети, наречени KN-23 и KN-24, могат да бъдат оборудвани с ядрени оръжия и да променят посоката си по време на полет.

Срещата между Ким и Тръмп в Ханой

Тези оръжия сега се използват от руските войници в Украйна, според оценките на Вашингтон, Сеул и Киев.

"Севернокорейските оръжия получават целева практика в Украйна, а руската обратна връзка за недостатъците им ще позволи на Северна Корея да развие още повече технологията си", казва Мун Сон Мук, пенсиониран южнокорейски бригаден генерал, който е бил преговарящ на междукорейските военни преговори през 2007 г.

Ким закри 2019 г. с предизвикателна реч, в която предупреди нацията си да приеме реалността на една продължителна борба със САЩ.

"Трябва да живеем под санкциите на враждебните сили", акцентира той.

Ролята на пандемията

Когато Covid-19 се появи в съседен Китай, Северна Корея стана една от първите държави, които затвориха границите си - през януари 2020 г. Трансграничната търговия, ключова за предпандемичната икономика на Севера, на практика пресъхна.

Ким пое безпрецедентен контрол върху обществото, икономиката и информациония сектор в страната, след като новата ситуация премахна нуждата да угажда на новобогаташите в страната и централизира властта обратно в държавата. През 2021 г. той извърши най-голямото си разтърсване на ръководната върхушка от десетилетие насам, като отстрани онези, които смяташе за нелоялни или корумпирани. Едновременно с това Ким разшири правомощията на подчинените си, което също така означаваше, че може да прехвърли вината за трудностите в страната върху тях.

Той също така затегна обществените правила - гледането или разпространението на южнокорейски филми стана престъпление, което се наказва с екзекуция чрез разстрел - и според групи за защита на човешките права няколко нарушители са били убити по този начин.

Тези силови действия отразяват начина, по който той все още се опитва да преодолее нарушеното обещание към народа си да постигне облекчаване на санкциите, като същевременно запази ядрените оръжия на страната, казва Канг Чол-хван, избягал от севернокорейски затворнически лагер, който ръководи група за човешки права в Сеул:

"Сега той е честен, че ядрените оръжия са единственият начин за оцеляване на режима".

Но освен междуконтиненталните балистични ракети, след срещата на върха във Виетнам Ким има и други военни постижения: балистични ракети, изстрелвани от подводници, първият в историята шпионски сателит, хиперзвукова технология и нови платформи за изстрелване на междуконтинентални балистични боеприпаси. Все повече севернокорейски оръжия вече разчитат на вид гориво, което ги прави по-мобилни и по-лесни за скриване. Смята се, че наскоро е заработил втори реактор за производство на плутоний в основния ядрен обект на страната.

Откакто е на власт, Ким е извършил повече от 200 ракетни изпитания. Това е повече от три пъти повече от резултатите на баща му и дядо му, взети заедно.

"Колкото по-пищни и фантастични са оръжията му, толкова по-трудно е за страните да ги отнемат", казва Су Ким, бивш анализатор от Централното разузнавателно управление, който се е фокусирал върху Северна Корея.

Като добавим все по-близките отношения между Москва и Пхенян, както и скритата роля, която играе Китай в този съюз, всичко това превръща Севрна Корея във все по-голяма заплаха за глобалния ред, докато Западът се опитва да потуши пожарите в Украйна и Палестина.