В четвъртък трескавата активност на Bitcoin насочи криптовалута №1 към най-големия ѝ месечен ръст от повече от три години, вкарвайки я в обсега на нов рекорд, след като паричните средства, насочени към Bitcoin ETF, стимулираха мащабно рали.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се търгуваше стабилно в сутрешната търговия в Азия на ниво 61 100 долара, след като през нощта цената ѝ достигна 63 933 долара. Месечната ѝ печалба е над 44%, най-голямата от декември 2020 г. насам.

Bitcoin дръпна нагоре и Ethereum. Криптовалута №2 достигна ниво от 3 416 долара, което е с 50% повече спрямо февруари.

Инерцията предполага "тест и вероятен пробив" на 69 000 долара, казва пред Reuters Тони Сикамор, анализатор в брокерската компания IG Markets, което би изстреляло Bitcoin отвъд историческия връх, поставен в пиковите дни на криптопиковете през ноември 2021 г.

"Ако това беше който и да е друг пазар, той вероятно щеше да е в категорията "взривен връх - не се приближавайте до този балон", казва на свой ред Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index. "Но Bitcoin отново е във фазата на параболично рали, без непосредствени признаци за промяна на тенденцията".

Одобрението и стартирането на спот фондовете за търговия с криптовалута №1 в САЩ тази година отвори класа активи за нови инвеститори и отново разпали вълнението, което беше потиснато, когато цените се сринаха през "крипто зимата" на 2022 г. Данните на LSEG показват, че потоците в 10-те най-големи спот Bitcoin ETF са донесли 420 млн. долара само във вторник, което е връх за последните две седмици. И при трите най-популярни, управлявани от Grayscale , Fidelity и BlackRock, се наблюдава рязък ръст на обемите.

Трейдърите също така разчитат на очаквания през април „халвинг“ - процес, който се провежда на всеки четири години и намалява скоростта на освобождаване на токени наполовина, заедно с възнагражденията, давани на добиващите.

Предлагането на Bitcoin е ограничено до 21 милиона, от които 19 милиона вече са добити.

Освен това перспективата Федералният резерв да извърши поредица от намаления на лихвените проценти през тази година засили апетита на инвеститорите към по-високодоходни или по-волатилни активи. Волатилността на валутните курсове спадна до двугодишно дъно, а индексът на волатилността на американските акции се установява обратно в диапазоните преди пандемията.

Криптоборсата Gemini връща 1,1 млрд. долара на клиенти

Но новините от криптопазара не са само положителни, след като стана ясно, че борсата за криптовалути Gemini ще трябва да върне поне 1,1 млрд. долара на клиентите на своята вече несъществуваща програма за кредитиране и ще плати глоба от 37 млн. долара за опасни и несигурни практики като част от споразумение с Департамента за финансови услуги на Ню Йорк (NYDFS).

Програмата Earn на Gemini, която се предлагаше в партньорство с криптозаемодателя Genesis Global Capital, беше спряна по време на срива на криптопазара през ноември 2022 г. Това раздвижване накара Genesis да подаде молба за обявяване в несъстоятелност и доведе до обширни съдебни спорове между Genesis, Gemini и компанията майка на Genesis, Digital Currency Group (DCG).

Споразумението означава, че клиентите на Gemini Earn, които не са имали достъп до средствата, държани в тези сметки от края на 2022 г., са една стъпка по-близо до възстановяването на парите си.

В сряда NYDFS заяви, че си запазва правото да предприеме по-нататъшни действия срещу Gemini, ако компанията не изпълни задължението си да върне поне 1,1 млрд. долара на клиентите след разрешаването на проблема с фалита на Genesis. Gemini е поела ангажимент да допринесе с 40 млн. долара за приключването на несъстоятелността на Genesis, за да се възползват клиентите на Earn, посочват от регулатора, цитирани от Reuters.

Gemini се управлява от Камерън и Тайлър Уинкълвос - известни още като близнаците Уинкълвос, които привлякоха вниманието на национално ниво в САЩ заради съдебната си битка срещу главния изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зъкърбърг. Преди това компанията съди DCG заради провала на съвместното им партньорство за крипто кредитиране. Двете компании си партнираха през декември 2020 г., за да дадат възможност на клиентите на Gemini да заемат своите криптоактиви на Genesis в замяна на лихва. В крайна сметка съвместната инициатива събра криптоактиви на стойност милиарди долари от инвеститорите.

NYDFS твърди, че Gemini не е извършила мониторинг и надлежна проверка на Genesis през целия период на действие на програмата Earn и не е поддържала адекватни резерви.

"Gemini не успя да извърши надлежна проверка на нерегулирана трета страна, по-късно обвинена в масивна измама, което навреди на клиентите на Earn, които внезапно загубиха достъп до активите си, след като Genesis Global Capital преживя финансов срив", посочва супервайзърът на NYDFS Адриен Харис. "Днешното споразумение е победа за клиентите на Earn, които имат право на активите, които са поверили на Gemini."

В публикация в блога си Gemini отговаря, че е "работила неуморно през последните 15 месеца, за да се застъпи за потребителите на Earn и да търси връщане на техните активи".