В световната история има безброй имена на силно изявени жени в различни области – от политика до изкуство, от музика до медицина.

Техните завладяващи думи, действия и постижения са пример за подражание, мотивация и вдъхновение на следващите поколения.

В чест на Международния ден на жената, италианското издание Tg24 Sky припомня 10 емблематични фрази, произнесени от представителки на нежния пол в миналото и настоящето.

Маргарет Тачър – Желязната лейди

"В политиката, ако искаш да кажеш нещо – попитай мъж; ако искаш да направиш – попитай жена

Хилъри Клинтън

"За всички малки момичета – никога не се съмнявайте, че сте ценни и силни, и заслужавате всички шансове и възможности на света да преследвате и реализирате мечтите си"

Малала Юсуфзай

"Никоя борба не може да завърши с победа, ако жените не участват в нея заедно с мъжете. В света има две сили: силата на меча и силата на перото. Но в действителност има трета, по-силна и от двете, и тя е тази на жените".

Рита Леви - Монталчини

"Всички казват, че мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло. Като лекар дори бих могла да се съглася. Но като жена мога да ви уверя, че няма нищо по-сложно от сърцето. Дори днес все още не познаваме напълно механизмите му"

Симон дьо Бовоар

"Не се раждаш жена – ставаш такава"

Коко Шанел

"Жената трябва да знае две неща: Коя е и какво иска"

Мишел Обама

"Няма граници за това, което ние, жените, можем да постигнем"

Фрида Кало

"Ако с токчета изглеждате по-високи, с любовта към себе си ще бъдете огромни"

Тейлър Суифт

"Никога не съм се чувствала изтънчена, готина или секси. Нито веднъж. За едно момиче това не са важни аспекти. Важно е да си креативна, интелигентна, да работиш здраво, да си силна, ярка и очарователна".

Бионсе

"Щом постигна дадена цел, веднага си поставям друга, по-висока от предишната. Ето как стигнах до това, което съм"