Тъй като в орбита се изпращат все повече и по-големи сателити, аерокосмическата индустрия се подготвя за по-големи космически двигатели, известни като "системи за задвижване в Космоса", които са специално проектирани за работа във вакуум, след като сателитът се освободи от ракетата.

За да отговори на тази нарастваща нужда, през януари британската компания Pulsar Fusion тества двигател с мощност 10 kW, който според нея е най-големият от този вид, тестван някога. Според компанията той е над десет пъти по-голям от конвенционалните двигатели с мощност 500 W и би могъл да "изстреля ново поколение суперспътници".

Новият двигател на Pulsar Fusion използва електромагнитни полета за ускоряване на йонизиран газ с висока скорост, за да генерира тяга, използвайки само малко количество газ.

"Говорим за скорост от около 30 км в секунда. Така че това е много по-ефективно от изгарянето на големи резервоари с ракетно гориво, което може да се направи в Космоса в момента", казва Ричард Динан, главен изпълнителен директор на Pulsar Fusion, пред Euronews.

Тестът, проведен в University of Southampton, е частично финансиран от Космическата агенция на Обединеното кралство.

От Pulsar Fusion твърдят, че има нарастващо търсене на по-големи и по-мощни двигателни системи за космически условия, тъй като глобалните услуги за изстрелване продължават да разширяват своите възможности и се очаква полезният товар в орбита да се увеличи.

"SpaceX свърши наистина чудесна работа в доказването на надеждност и извеждането на хора в орбита. Но след като сте там и сте били изведени от SpaceX, вие сте сами и се нуждаете от различен тип задвижваща система", казва Динан. "Причината, поради която го правим, е, че търсенето е много очевидно. Необходими са по-големи двигатели. А това, че космическата агенция стои зад проекта, показва, че той има смисъл и за тях".

Тези космически двигатели могат да бъдат тествани само в много висок вакуум при няколко милиона градуса, което прави теста изключително труден.

"Причината, поради която те са толкова трудни за производство на Земята, е, че ако си представите, че трябва да ги тествате във вакуум, значи трябва да изпомпвате целия въздух", казва Динан. "А колкото по-големи стават тези двигатели, толкова повече газ им е нужен. Трябва да сте в крак с това. Така че, докато газът се изпомпва от двигателя, вашите вакуумни машини трябва да могат да се справят с него".

Електрическата задвижваща система - идеалният избор

Когато една ракета се изстрелва от Земята, тя използва химически реакции, за да генерира тяга чрез изхвърляне на високоскоростни изгорели газове. След като попадне във вакуума на Космоса, е необходима ефективна и бърза задвижваща система, тъй като при наземната горивото много бързо би се изчерпало, ако тя се използва в орбита.

Динан казва, че всички спътници, които се движат в орбита и извън нея, сега се нуждаят от собствени задвижващи системи, и електрическата такава е идеалният избор. Вместо да използва химически реакции, задвижващият механизъм на Pulsar Fusion се захранва с аргон и е проектиран да работи с газ ксенон и криптон в орбита.

"Това означава, че тези двигатели могат да седят там с години и да се използват, за да ситуират спътника ви на правилното място. Освен това може да искате да преместите орбитата или да деорбитирате, т.е. да върнете спътника си обратно от Космоса, което също е много важно, тъй като се опитваме да се справим с космическите отпадъци", казва Динан и добавя:

"Сега, след като действително показахме, че двигателят работи според очакванията, всъщност вече разговаряме с някои големи клиенти, които ще ни кажат колко голям апетит имат и колко наземни тестове искат да направят, защото това ще бъде много скъпо".

Pulsar Fusion се надява, че изстрелването на по-големи спътници ще помогне за значително подобряване на добива, изследването и комуникацията в Космоса.

"Хората, които говорят за добив от астероиди и всички тези вълнуващи мисии, сега могат да започнат наистина да разработват стратегии как да го направят", категоричен е той.

Според последния доклад за Космоса на Космическата фондация през миналата година в орбита са изведени над 2800 спътника, което бележи 23-процентно увеличение в сравнение с 2022 г. и поставя нов рекорд за най-голям брой полезни товари, извеждани някога в рамките на една година.