Напливът от стартиращи компании за изкуствен интелект (AI) разгорещява битката за технологични таланти в Европа, като поставя водещи организации като DeepMind на Google пред дилемата да избират да платят много или да изгубят най-добрите умове в региона.

Бързият успех на ChatGPT на OpenAI даде тласък на инвеститорите, които наливат пари в обещаващи стартъпи за изкуствен интелект, нетърпеливи да открият следващата златна мина. На гребена на тази инвестиционна вълна миналата година в Европа отвориха офиси редица чуждестранни компании за изкуствен интелект, включително канадската Cohere и американските Anthropic, както и OpenAI, което увеличи натиска върху технологичния сектор на Стария континент, който вече се затруднява да привлече и задържи талантите в региона.

Основаната през 2010 г. и придобита от Google през 2014 г., лондонска компания DeepMind се прочу с прилагането на изкуствен интелект във всички области - от настолни игри до структурна биология. Сега тя се сблъсква с множество добре финансирани конкуренти, които я притискат, а все повече нейни служители напускат, за да стартират свои собствени начинания. Последните напускания на високопоставени ръководители бяха водени от съоснователя Мустафа Сюлейман, който напусна, за да създаде базираната в Калифорния Inflection AI заедно с милиардера от LinkedIn Рийд Хофман и изследователят Артър Менш - сега главен изпълнителен директор на Mistral AI. И двете компании получиха оценки в размер на няколко милиарда долара в рамките на краткото си съществуване.

Според източник на Reuters, в очевиден опит да обезкуражи служителите си да се присъединяват към други компании или да започнат свои собствени проекти, DeepMind е предоставила на шепа старши изследователи достъп до ограничени акции на стойност милиони долари по-рано тази година.

"Това със сигурност е конкурентно пространство", коментира говорител на DeepMind пред информационната агенция, добавяйки, че компанията "продължава да се справя добре с привличането и насърчаването на таланти".

Преодоляване на различията

Според агенцията за подбор на изпълнителни директори Avery Fairbank през последната година се наблюдава "експоненциално увеличение" на заплащането на ръководните кадри в компаниите за изкуствен интелект във Великобритания.

"Навлизането на чуждестранни гиганти в областта на AI като Anthropic и Cohere на лондонския пазар допълнително ще изостри конкуренцията за таланти в областта на AI", казва Чарли Феърбанк, управляващ директор на агенцията.

Компанията Cohere, която разработва вътрешни чатботове и други инструменти за своите клиенти, например наема Фил Блансом, водещ изследовател в DeepMind в продължение на седем години, за свой главен учен през 2022 г. Друг водещ специалист на DeepMind - Себастиан Рудер, също се присъединява към Cohere през януари.

"Рядко се среща компания, която изгражда огромен бизнес от нулата, с много от водещите умове в индустрията", казва той пред Reuters. "Когато се появи такъв шанс, се възползваш от него."

Екатерина Алмаск, генерален партньор в компанията за рисков капитал OpenOcean, посочва, че DeepMind вече не е "абсолютен лидер в областта":

"Всички тези компании се конкурират за един и същ списък от таланти, а с недостига на умения за работа с AI той все повече заприличва на езеро, а не на океан".

По-голямо влияние

OpenAI отвори първия си международен офис в Лондон миналата година, последван бързо от втори в Дъблин, което вицепрезидентът по въпросите на персонала Даян Юн определя като "първи стъпки", тъй като компанията планира да продължи разширяването си в други държави.

Cohere също откри офиса си в Обединеното кралство 2023 г., а главният изпълнителен директор Ейдън Гомес посочва, че сега разделя времето си между родния Торонто и Лондон, където компанията планира да удвои броя на служителите си до 50.

"Отиваме там, където има таланти, а в Лондон и цяла Европа те са много", категоричен е Гомес.

Войната за таланти означава, че специалистите в сферата на изкуствения интелект ще имат все повече възможности да предявяват изисквания към бъдещите си работодатели.

Базираната в Лондон AI компания ElevenLabs например предлага на новите си служители опции за акции, щедри заплати и работа изцяло от разстояние, въпреки че повечето обявени позиции изискват те да са базирани в Европа. След като наскоро привлича 80 млн. долара финансиране от фондове за рисков капитал като a16z и Sequoia, тя планира да удвои общия брой на служителите си до 100.

Базираният в Париж стартъп Bioptimus, също основан от бивши служители на DeepMind, пък успява да набере 35 млн. долара през февруари.

Томас Клозел, ранен инвеститор в компанията, посочва, че стартъпите се стремят да привлекат таланти от големите технологични компании като Google, като им предлагат по-голямо влияние върху посоката на развитие на организацията си.

"Google е един от най-добрите в това, което прави, и произвежда едни от най-добрите таланти", казва той. "В един по-малък стартъп обаче имате уникалната възможност да останете верни на работата, която ви вълнува, и да имате дял в успеха на компанията."