Милиони хора по света не си представят началото на деня без чаша горещо кафе.

За някои сутрешната доза не е достатъчна и те си набавят още кофеин чрез енергийни напитки или дори кофеинови таблетки, разпространени в САЩ.

Макар че всеки човек има различна поносимост, съществува определена граница на количеството кофеин, което може да се съдържа в организма му.

Треперещите пръсти и ускореният сърдечен ритъм са често срещани признаци, че сте прекалили с кофеина.

В по-редки случаи свръхконсумацията може да доведе до състояние, наречено кофеинова интоксикация или предозиране, пише CNN.

Кофеиновата интоксикация настъпва, когато човек има опасно високи нива на кофеин в организма. Тя създава спектър от неприятни и тежки симптоми, като затруднено дишане и припадъци. Регистрирани са и няколко смъртни случая от интоксикация с кофеин.

Макар и рядко, винаги съществува вероятност от интоксикация, ако човек пие безотговорно количество кафе. Разпознаването на признаците и факторите, които увеличават риска от предозиране, може да ви помогне да го избегнете.

Колко кофеин е твърде много

Кофеиновата интоксикация е нещо повече от главоболие, което получавате, когато изпиете твърде много еспресо.

Американската администрация по храните и лекарствата определя тази граница като повече от 400 милиграма кофеин дневно за здрави възрастни. Това се равнява на четири или пет чаши кафе.

Консумацията на повече от 400 милиграма кофеин не е достатъчна, за да убие или трайно да увреди някого, твърди Ерин Палински-Уейд, регистриран диетолог в EKP Nutrition Communications в Ню Джърси.

Средностатистическият възрастен човек вероятно ще се почувства неспокоен и раздразнителен. По-токсичните ефекти на кофеиновата интоксикация се проявяват, когато в организма има количество от 1200 милиграма или около 12 чаши кафе.

Предозирането: От неприятен ефект до опасно за живота

Интоксикацията с кофеин предизвиква различни увреждащи организма ефекти.

Нарушава се нормалният сърдечен ритъм, което води до аритмия и възможен сърдечен арест. Възможни са още стомашно-чревни проблеми като повръщане и диария.

Тъй като кафето увеличава отделянето на урина, хората, които силно прекаляват с кофеина, рискуват да отмият важни минерали, особено калий. Ниските нива на калий, или хипокалиемия, могат да увредят мускулите до степен на парализа, да причинят затруднено дишане от отслабени дихателни мускули и да попречат на функионирането на бъбреците.

Редица симптоми на кофеиновата интоксикация са и неврологични. В документираните случаи се съобщава за тревожност, халюцинации, мигрена, оток на мозъка и припадъци.

Макар и изключително рядко, интоксикацията може да доведе до летален изход. Повечето смъртни случаи са свързани с приемането на множество таблетки с високи дози кофеин. Таблетките с кофеин не се регулират от FDA, така че дозите им варират при различните марки.

"Както при всяка добавка, кофеиновите таблетки трябва да се използват с повишено внимание. Хапчетата се абсорбират по-бързо в организма и количеството може да ви изложи на риск от повече странични ефекти", твърдят експертите.

Какво да направите, ако предозирате

Ако подозирате интоксикация с кофеин, незабавно отидете в спешното отделение.

Лекарите могат да използват хемодиализа, за да филтрират кофеина от кръвта. Ако човек е консумирал големи количества кофеин в рамките на един до два часа, те могат да дадат и активен въглен, който се свързва с кофеина и предотвратява абсорбирането му в червата.

За тежките симптоми ще ви бъдат назначени бета-блокери и бензодиазепини, които се предписват за лечение на неврологични проблеми като халюцинации и припадъци.

Как да избегнете предозиране

Експертите съветват да следите колко кофеин консумирате дневно.

Кафето е популярен източник на кофеин, но продукти като газирани напитки, зелен чай и какао също могат да увеличат приема.

Забравете енергийните напитки и хранителни добавки с кофеин.

Пийте много вода през целия ден. Поддържането на хидратация помага за попълване на водноразтворимите витамини, тъй като кофеинът е диуретик.

Наличието на храна в стомаха, особено с високо съдържание на протеини и фибри, също може да помогне, като позволи на организма да абсорбира кофеина за по-дълъг период от време.

Най-важното е да се вслушвате в тялото си и в това, което то може да понесе. Така че следващия път, когато се взирате в празната чаша, се замислете дали наистина имате нужда от още едно зареждане с кафе или е по-добре да си вземете вода.