Испанският фондов пазар, проследяван от индекса IBEX 35, се повиши с 5% през първите две седмици на март, достигайки 20% ръст спрямо предната година. Ралито e стимулирано от отличните резултати на водещи корпорации и от доброто състояние на испанската икономика, коментира Euronews.

Съществен двигател на този подем е Inditex, конгломератът, който стои зад емблематични модни марки като Zara, Massimo Dutti, Bershka и Pull&Bear и който представлява 14% от IBEX 35. Модният титан отчете историческа нетна печалба в размер на 5,4 млрд. евро за финансовата 2023 г., което е увеличение от 30,3% спрямо предходната година. Това съобщение доведе до ръст на акциите на Inditex с над 7%, достигайки нови исторически върхове.

Испанският банков сектор, който е една трета от IBEX 35, също допринесе за ръста, като основните играчи BBVA, Banco Sabadell и Caixabank S.A. повишиха акциите си съответно с 25%, 21% и 19% от началото на годината. Ръстът се дължи главно на по-високите маржове поради лихвените проценти в еврозоната.

В макроикономически план Испания изпревари стагниращата еврозона, като постигна растеж от 0,6% през последното тримесечие на 2023 г. Освен това страната се отличаваше със стабилния си темп на създаване на работни места в сравнение с други европейски държави през същия период, отбелязва Euronews.

През февруари частният сектор в Испания, включващ както услугите, така и производството, показа силен растеж. Индексът PMI в сферата на услугите ескалира до 54,7 пункта, което показва най-бързия растеж от девет месеца насам, докато PMI за производството се повиши до 51,5 пункта, отбелязвайки първото разширяване от една година насам.

Продажбите на дребно отбелязват постоянен ръст в продължение на 14 последователни месеца, безработицата спада до най-ниското си равнище от 2008 г. насам, а годишната инфлация намалява до 2,8% през февруари 2024 г., което е най-добрият показател от шест месеца насам.

Тези показатели подчертават нарастващото доверие в испанската финансова система, за което свидетелства и малката разлика между доходността на испанските и германските облигации. Доходността на 10-годишните бонове е само със 78 базисни точки по-висока от тази на германските облигации, което е е доста под средните исторически стойности.

Туризмът напълно се възстанови от спада през пандемията. През юли и август 2023 г. Испания е била посетена от около 20,2 млн. туристи, като през предстоящото лято този брой може да се повиши, потенциално надминавайки рекорда, поставен през 2017 г.

Противно на общоприетите схващания, летните месеци традиционно не са благоприятни за IBEX 35, като в исторически план индексът показва спад от май до септември, а юни често е най-предизвикателният месец, със среден спад от 2,3% за последните 33 наблюдения.

Испанските акции са склонни да се повишават след лятото, като октомври, ноември и декември показват положителна възвръщаемост, пише Euronews.

Докато испанските акции се ориентират в тази динамика, само времето ще покаже дали лятното проклятие може да бъде избегнато и да позволи на IBEX 35 да се наслади на настоящата си фиеста.