Собственикът на Novo Nordisk – фармацевтичният гигант, производител на Ozempic и Wegovy, се включва във финансирането на нов суперкомпютър, задвижван от технологията за изкуствен интелект на Nvidia, с основна цел откриване на нови лекарства и лечения.

Фондацията Novo Nordisk възложи на френската Eviden договор за изграждане на това, което според технологичната компания ще бъде един от най-мощните суперкомпютри в света, способен да обработва огромни количества данни с помощта на изкуствен интелект, пише CNN.

Той трябва да осигури "безпрецедентен потенциал за ускоряване на революционни научни открития в области като разработване на лекарства, диагностика и лечение на заболявания", заяви Седрик Бурасе, ръководител на квантовите изчисления в Eviden.

Очаква се суперкомпютърът да бъде готов за пилотни проекти преди края на годината. Той ще бъде разположен в националния център за иновации в областта на изкуствения интелект на Дания.

Наречен Gefion, суперкомпютърът ще бъде на разположение за използване от изследователи от публичния и частния сектор на Дания и ще се радва на подкрепата на две от най-горещите компании в САЩ и Европа.

Nvidia е една от водещите компании на американската фондова борса, оценявана на 2,21 трилиона долара. Новият суперкомпютър ще използва нейната най-нова технология за чипове, допълва CNN.

Фондацията инвеститор има контролен пакет акции в Novo Nordisk, чиято стойност е по-голяма от тази на Tesla. Нейният бизнес процъфтява благодарение на широката употреба на лекарството за диабет Ozempic за отслабване и популярността на Wegovy, което съдържа същата активна съставка за загуба на наднормено тегло.

Потенциалът на изкуствения интелект за ускоряване на научните изследвания беше подчертан по-рано тази година и в друга област на науката, когато Microsoft заяви, че нов материал за батерии е открит "за няколко седмици, а не за години".

Тихоокеанската северозападна национална лаборатория, част от Министерството на енергетиката на САЩ, използва система на Microsoft, която включва модели на AI и високопроизводителни изчисления, за да отсее 32 милиона потенциални неорганични материали до 18 обещаващи кандидати за по-малко от четири дни, заяви Microsoft през януари.

"Целият процес, от получаването на симулираните кандидати до производството на функционираща батерия, отне по-малко от 9 месеца, което е миг в сравнение с традиционните методи.", заявиха авторите на проучването.