Платформата за таланти на свободна практика Upwork проведе проучване за това кои умения за работа ще бъдат най-търсени през 2024 г.

Оказва се, че най-бързо развиващото от тях дори не е било в полезрението на служителите през последните 2 години, пише FastCompany.

Проучването установява, че науката за данните и анализите е сред най-бързо растящите работни категории.

Ето кои са Топ 10 от най-търсените умения в тази сфера:

1. Анализ на данни

2. Машинно обучение

3. Визуализация на данни

4. Извличане на данни

5. Инженеринг на данни

6. Обработка на данни

7. Селектиране на данни

8. Експериментиране и тестване

9. Дълбоко обучение

10. Моделиране на генеративен интерфейс

Най-интригуващо в този списък е умението на десето място: генеративното моделиране на AI.

Терминът се отнася до способността за изграждане и обучение на моделите, използвани в инструментите за изкуствен интелект, като чатботове и други подобни.

Въпреки че моделирането на генеративно-информационни технологии е под номер 10, то е най-бързо растящото търсено умение в категория "Наука за данните и анализ".

Макар че генериращото моделиране с изкуствен интелект е умение, което учените притежават от години, то дори не е било специално обозначено в платформата на Upwork до 2022 г., заяви говорител на платформата.

Но с възхода на ChatGPT и други инструменти за генеративен AI това вече е умение, чието търсене бързо нараства.

И не само това. По данни на Upwork само през четвъртото тримесечие на 2023 г. подкатегорията "AI и машинно обучение" в платформата има 70% ръст на годишна база.

За да достигне до своите констатации, Upwork използва данните за уменията в своята база данни от приходите на фрийлансърите в САЩ между 1 януари и 31 декември 2023 г.

Може да разгледате списъците на Upwork с най-търсените умения в различни други категории тук.