Само на 30 минути с хеликоптер от най-големия град на Танзания, остров Танда е разположен сред частен морски резерват със строга програма за опазване и възстановяване на околната среда.

Една от перлите на тази малка пясъчна ивица с капацитет да приеме шепа туристи, е Thanda Island Hotel – проект на шведските предприемачи Дан и Кристин Олофсон от 2016 г., разказва CNN.

"Те искаха да създадат най-доброто място за бягство", казва главният мениджър Антигона Меда, която обяснява, че типичните гости са семейства от няколко поколения и групи приятели, като повечето остават за 5-8 нощувки.

В луксозно имение, което туристите трябва да наемат изцяло, цените започват от 33 000 долара на вечер.

"Вилата е вдъхновена от плажната къща на Кенеди", допълва Меда, като има предвид комплекса в Кейп Код, принадлежал на семейството на американския президент. "В нея се усеща плажна романтика, носталгия, с нотка на източноафрикански привкус."

Тя допълва, че Thanda се стреми да функционира максимално екологично, като има инсталация за обезсоляване на морска вода, събира се дъждовна вода и се захранва от най-голямата автономна слънчева ферма в Танзания. Органичните отпадъци се превръщат в компост.

Но удостоверенията за устойчивост на хотела са само част от плюсовете за туристите, които се грижат за околната среда.

Островът се намира в морския резерват Shungimbili Island, който гостите могат да използват изключително по време на престоя си. Освен почивка на белите пясъчни плажове, има спортни активности като водни ски, джетборд, каяк, ветроходство, уиндсърф и кайтсърф.

Гмуркането е сред най-ценените спортове. Китови акули и черни рифови акули, както и гърбати китове, са на кратко разстояние с лодка.

Тези видове се насърчават от програмата за опазване на острова, която стартира през 2017 г. с наемането на морски биолог, давайки началото на екип, който оттогава се е разширил значително чрез партньорство с танзанийското звено за морски паркове и резервати.

На самия остров има защитена зона за гнездене на костенурки (в района живеят пет вида, а от 2017 г. се излюпват зелени костенурки), но голяма част от работата се извършва в морето.

Хасан Джумбе е майстор по гмуркане и работи по проекта за възстановяване на коралите на острова.

На 10 минути с лодка се намира коралов разсадник, за който той се грижи. Започва работа там през 2022 г. и казва, че отдавна "не е имало толкова много риба".

"Имаме много здрав риф, а също и много риба. За местните хора това е повод за гордост".

90% от населението на близките острови разчита на риболова като средство за препитание.

Макар че частният резерват е забранен, рифовете позволяват безопасно пространство за размножаване, като популациите се разпространяват на по-широка територия извън него, която може да се лови по по-устойчив начин.

"Океанът е нашият живот", добавя Джумбе. "Много хора не осъзнават колко важни са коралите".

Меда казва, че проектът има за цел да покрие и възстанови един хектар риф през следващите пет години.

"Спомням си, че когато дойдох тук за първи път, виждах една или две черни рифови акули. Сега има процъфтяваща популация. Скачаш във водата и може да си заобиколен от тях". Във водите са регистрирани 120 китови акули.

Някои от гостите дори помагат в за проектите на острова. Те се чувстват отговорни и щастливи, че луксозното им пътуване може да има положително въздействие."

През последните 8 години World Travel Awards обявява остров Танда за "Водещ ексклузивен частен остров в света". Подобно на коралите край девствените му брегове, репутацията му продължава да расте в световен мащаб.

Снимки: thanda.com