Унгарският министър-председател Виктор Орбан се сблъсква с политически проблеми преди изборите за Европейски парламент през юни, като управляващата му партия е разтърсена от два политически скандала в рамките на шест седмици.

Орбан е дългогодишен съюзник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и широко смятан за най-близкия поддръжник на руския лидер Владимир Путин в Европейския съюз. Десният политик е начело на централноевропейската страна от 2010 г., което го прави най-дългогодишният държавен глава в ЕС.

Въпреки това два големи скандала наскоро разклатиха неговата доминация в политическия пейзаж на Будапеща в деликатен момент, когато Унгария е готова да проведе местни и европейски избори в началото на юни, пише CNBC.

Последният спор "вероятно ще се окаже по-проблематичен" за Орбан, смятат анализатори от консултантската компания за политически рискове Eurasia Group. Въпреки това те отбелязват, че унгарският премиер преди това е успял да се справи със скандала с помилването, без да загуби значителна обществена подкрепа.

Адвокатът Петер Маджар, близък до правителството на Орбан, миналата седмица публикува аудиозапис, който според него доказва, че високопоставени служители са заговорничили, за да прикрият корупционен казус. В резултат на това той казва, че ще създаде нова политическа партия, която да се противопостави на ръководената от Орбан "Фидес".

"От практически непозната фигура само преди няколко месеца, сега Маджар успешно организира мащабни демонстрации в Будапеща и доминира в политическия дневен ред и обществения дискурс", казва Цуцана Вег, сътрудник в мозъчния тръст German Marshall Fund of the United States.

Тя отбелязва пред CNBC, че внезапният политически пробив на адвоката показва сериозно търсене на ново политическо ръководство в страната.

"Той обяви старта на политическо движение и може да се опита да се възползва от хората, които са разочаровани от Фидес, както и от нерешителни и дори аполитични избиратели", посочва тя.

Маджар публикува във Facebook и YouTube запис на разговор с Юдит Варга – бившата му съпруга и предишен министър на правосъдието на Унгария - в който тя намеква, че е знаела как държавни служители са подправили доказателства по дело за корупция по време на нейния мандат.

Разкритията карат няколко хиляди граждани да протестират в близост до парламента в Будапеща на 26 март. Демонстрацията последва най-масовия протест в страната от години насам, който се проведе в началото на февруари, когато стана ясно, че бившият унгарски президент Каталин Новак е помилвала мъж, хвърлен в затвора за прикриване на серия от сексуални посегателства над деца. Съюзниците на Орбан, замесени в скандала - сред които Новак и Варга, бяха принудени да подадат оставка след скандалите.

Говорител на правителството казва пред CNBC, че ситуацията може да се сравни с известната пиеса на Уилям Шекспир "Много шум за нищо". Той добавя, че политическата намеса на Маджар е "неуспешна".

В публикация във Facebook на 26 март Варга обвинява бивпият си съпруг в домашно насилие по време на връзката им и твърди, че е направила коментарите под натиск. Маджар отрича тези твърдения в отделен пост в платформата.

Цуцана Вег казва, че политическият успех на информатора до голяма степен ще зависи от това дали ще успее да запази инерцията зад себе си до парламентарните избори в Унгария през 2026 г. Това е предизвикателство, което, както отбелязват анализаторите от Eurasia Group, е обременено от "всепроникващата" хватка на управляващата партия върху обществения медиен пейзаж.

"Като се имат предвид тези реалности, не е ясно дали Маджар ще успее да запази инерцията си до изборите за Европейски парламент през юни, освен ако не продължи да прави съществени разкрития за нарушения на правителството", обяснява Eurasia Group, цитирана от CNBC.

"Нещо повече, добавянето на още една партия към микса от опозиционни формации може да направи услуга на Орбан за изборите, където партиите са изправени пред минимален праг от 5% за влизане в парламента. Всички гласове, които остават под този праг, в крайна сметка ще помогнат на Фидес, като потенциално ще позволят на партията да увеличи дела на местата си", допълват анализаторите.