Унгария и Обединените арабски емирства подписаха сделка за 5,5 милиарда евро, с която в запуснат квартал на Будапеща ще бъде вкаран дубайски блясък - проект, който предизвика критики още преди да бъде официално оформен.

Проектът, наречен от пресата "мини-Дубай", ще превърне площ от 130 хектара в нов градски квартал с туристически, икономически, бизнес и спортни функции.

Eagle Hills Properties ще си партнира с правителството на Унгария за развитието на частично изоставена железопътна гара, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след подписването на сделката с министъра на външната търговия на ОАЕ Тани Ал Зейуди.

Унгарското правителство планираше да похарчи около 1 млрд. евро за подобряване на инфраструктурата в района, съобщи в края на миналата година Янош Лазар, министър, отговарящ за строителството и транспорта. Непосредствено след това премиерът Виктор Орбан е дал мандат за изграждането на мащабен проект, напомнящ по своята грандиозност Дубай, добави Лазар.

Общинската управа разкритикува проекта като нежелано допълнение към историческия силует на Будапеща, който не включва стила на блестящите небостъргачи, с които е известен Дубай.

Базираната в Абу Даби компания Eagle Hills е един от най-големите строителни предприемачи в Персийския залив, чиито проекти обхващат Европа, Африка и Близкия изток, съобщава Fortune. Компанията разширява дейността си в страни, които се нуждаят от модерни жилища и офиси, и има големи проекти със смесено предназначение в Албания, Сърбия и Етиопия.

Ръководи се от Мохамед Алабар, основател на Emaar Properties - компанията, която построи най-високата кула в света в Дубай.

Сиярто добави, че засиленото сътрудничество между Унгария и ОАЕ може да проправи пътя за инвестиции в други отрасли на икономиката.

Ал Зейуди нарече споразумението "крайъгълен камък" за икономическите отношения с Унгария и заяви, че сътрудничеството има потенциал за по-нататъшно сътрудничество в хранително-вкусовата промишленост и енергийния сектор.