Малкият, отдалечен италиански остров Аликуди е дом само на около 100 жители и, в идеалния случай, на около 100 диви кози.

Тази година обаче съотношението между хората и животните е крайно неравномерно, пише CNN.

На острова има повече животни на глава от населението, отколкото на всяко друго място с подобен проблем и кметът Рикардо Гульо призовава всеки, който може да помогне, да се включи в решаването му. Не се интересува дали знаете нещо за отглеждането на кози, важното е да имате лодка, с която да ги изведете от острова, но преди това трябва да ги хванете.

Програмата "осинови коза" е създадена, защото местната власт не иска да изколи животните, навлезли в жилищни райони и домовете на хората, хрупайки каквото намерят в обществените паркове, частните градини и плетове, опитвайки да се катерят по каменните стени, които обикновено поддават под тежестта им.

Според регионалното правителство на Сицилия – регионът, към който спада остров Аликуди, козите пристигнали там преди около 20 години, доведени от фермер, който след това ги пуснал на свобода.

Години наред животните, които не са собственост на никого, пасат самостоятелно по скалите на Аликуди и са изобразени на почти всяка пощенска картичка от вулканичния остров. Но живеейки по този начин, те се размножават с изумителна скорост.

Затова сега всеки, който желае да се сдобие с до 50 кози, може да подаде заявление до 10 април, казва кметът.

Кандидатът трябва да изпрати искането си по имейл до общината и да плати такса от 16 евро.

"Откакто обявихме програмата за първи път, ни се обадиха десетки хора", обяснява кметът. Сред желаещите е фермер от близкия остров Вулкано, който произвежда козе сирене.

"В идеалния случай бихме искали хората да се опитват да опитомяват животните, вместо да ги използват за храна", допълва кметът. Въпреки това властите няма да извършват надлежна проверка на намеренията на всеки осиновител.

След като козите бъдат разпределени, осиновителят има 15 дни, за да ги хване и изнесе от острова. Програмата ще продължи, докато местното стадо не намалее значително, а все пак няколко животни ще бъдат оставени, за да могат туристите да се снимат с тях.

Аликуди е най-малко населеният от седемте Еолийски острова – веригата край северното крайбрежие на Сицилия, която включва Стромболи и Липари.

Освен с козите, островът е известен и с местния хляб с LSD, който е забранен през 50-те години на миналия век, и е популярна туристическа спирка за платноходки и любители на вулканите, които могат да наблюдават постоянните изригвания на близкия Стромболи.

Аликуди има голям вулканичен конус, който се издига от Тиренско море. На него няма хотели и пътища. Вместо това транспортът е под формата на мулета и магарета, които се движат по стръмни пътеки за изкачване, разказва уебсайтът Visit Sicily.

Островът не е първото място, в което се наблюдава неочакван приток на скитащи кози. През юни квартал в Макини, Тексас, се събуди от шокираща гледка: 40 избягали кози се разхождаха из тревните площи и ядяха от тях, припомня CNN.

През март 2020 г., по време на локдауните в пандемията, жителите на град в Уелс забелязаха стада кози, които се разхождаха по улиците, след като над дузина животни слязоха от хълма над града заради спряното движение на хората и превозните средства.