С днешна дата Сам Алтман е технологичен лидер и водещ предприемач в разработването на модели и инструменти с изкуствен интелект.

Много преди обаче всички да разберат за него след ChatGPT – чатботът, който го изстреля в мейнстрийма, името му е известно в друга Вселена – тази на стартъпите.

Независимо дали става дума за безцеремонното уволнение и бързото му завръщане в OpenAI, или за дългогодишните спорове с Илон Мъск, той няма как да бъде пренебрегнат.

Отново влезе в заглавията на новините преди броени дни, когато Forbes съобщи, че вече е милиардер. За разлика от него, семейството му, не се радва на популярност, макар че също има собствени постижения, пише Business Insider.

Джак – щедрият по-малък брат

Някои членове на фамилията Алтман, подобно на Сам, са дълбоко ангажирани в света на технологичните стартъпи.

Например, по-малкият му брат Джак основава компанията си Lattice като второкурсник през септември 2015 г. Тя разработва софтуер за човешки ресурси, подпомагащ наблюдението на служителите и отбелязва значителен растеж през последните години, не в малка степен заради бума на онлайн работата в пандемията.

X | Jack Altman

Джак Алтман влиза в заглавията и през 2020 г., когато обещава да финансира служители, напускащи Lattice, за да създадат собствени стартъпи.

В биографията му са включени и роли в Hydrazine Capital и Altman Capital – и двете дружества са собственост на семейство Алтман, както и пост на вицепрезидент по бизнес развитие в Teespring, според данни от LinkedIn.

В началото на годината Джак се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Lattice, но това не означава, че се оттегля от публичната сфера.

Възпитаникът на Принстън се надява да изгради друга компания, отново от нулата. "Обичам ранния етап – това винаги ме е привличало", казва той.

Макс – другият Алтман във връзки с Microsoft

Другият брак – Макс Алтман е генерален партньор в Altman Capital и е силно ангажиран със стартъпите.

През 2020 г. семейството основава Apollo Projects като компания за рисков капитал, посветена на стартъпи от типа "moonshot" - т.е. работещи по инициативи с трансформиращ потенциал за изменението на климата, здравеопазването и др.

И макар че е замислена като фамилна, Макс е натоварен с ежедневните операции. "Моята цел е да бъда посредник, който подготвя хората за успех", споделя той.

X | Max Altman

Макс е работил в Zenefits, застрахователен софтуер в Сан Франциско, както и в Microsoft. Прекарва известно време и като инструктор по гмуркане, където вижда щетите, нанесени на водните екосистеми от климатичната криза.

Неотдавна съобщи, че набира 200 млн. долара за нов фонд за стартъпи на начален етап.

Ани – отчуждената сестра

Ани Алтман, за разлика от по-големите си братя, е сравнително далеч от светлината на общественото внимание. Нейният кариерен път не е като този на останалите членове на фамилията.

Въпреки че завършва биопсихология, сега тя работи като художник и артист.

Преди това е била в диспансер като сертифициран инструктор по йога, има опит и като водеща на подкаст, наречен "Всички хора са хора", като в епизод от декември 2018 г. приветства тримата си братя в предаването. Признава, че като артист на свободна практика се е издържала и от виртуални секс услуги. Имала е периоди на сериозни финансови затруднения.

От време на време живее на Хаваите, където брат ѝ Сам притежава имот, но казва , че не е разговаряла с него от 2021 г. Въпреки че са израснали в много близки отношения, сега Ани е отчуждена от най-големия си брат и забележимо отсъства от обществения живот на семейството.

Не изглежда голям фен на технологичната сцена – дори публикува пародийна песен на "Hey There Delilah", наречена "Hey Sad Scared Tech Bros". "С удоволствие бих подкрепила технологиите да се използват за справедливо разпределение на основните човешки ресурси, пише тя в блога си, което е далеч по-различно от сегашното им приложение".

Тежкият удар за Сам – загубата на баща му

Бащата Джери Алтман, който почина през май 2018 г., е работил като брокер на недвижими имоти.

Самият Сам коментира публично кончината му, сравнявайки момента с уволнението си от OpenAI миналата година, тъй като новината го изненадала напълно – макар да признава, че смъртта на баща му е била "много по-лошо" преживяване.

"Трябваше да събирам парчетата от живота му за известно време", казва Алтман. "И едва седмица след това имах възможност да си поема дъх и да кажа: "Господи, не мога да повярвам, че това се случи."

Майка му Кони Гибстин е дерматолог. Понякога получава обаждания от Сам, когато той получи силно главоболие, страхувайки се от най-лошото. "Трябва да го успокоявам, че няма менингит или лимфом, че това е просто стрес", признава тя в интервю пред New Yorker.

Да срещнеш любовта в собствения си пол

От миналата година Сам Алтман официално е… омъжен. Двамата със съпруга му Оливър Мълхерин попаднаха на първите страници, когато се бракосъчетаха на частна церемония на Хаваите.

Партньорът му е родом от Мелбърн, Австралия, според New York Magazine. Той е софтуерен инженер, който за последно е работил в Meta, според профила му в LinkedIn.

Сега двамата живеят заедно в Сан Франциско. Нямат много публични изяви заедно, освен емблематичното им появяване на вечеря в Белия дом. Според непотвърдена информация, планират скоро да имат и наследници.

В свое интервю Алтман описва брачния живот като "страхотен". "Очаквах, че няма да се чувствам различно или по-добре; въпреки това, е точно така. Много съм щастлив.", допълва той.