Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол заяви, че страната му ще инвестира 9,4 трилиона вона ($6,94 млрд.) в изкуствен интелект до 2027 г., като част от усилията да запази водещата си позиция в световен мащаб в производството на най-съвременни полупроводникови чипове, съобщава CNN.

Изявлението, в което се споменава и отделен фонд на стойност 1,4 трилиона вона за насърчаване на фирмите за полупроводници с AI, идва в момент, когато Южна Корея се опитва да бъде в крак с държави като САЩ, Китай и Япония, които също оказват огромна политическа подкрепа на веригите за доставки на полупроводници на своя територия.

Полупроводниците са ключови за икономиката на Южна Корея, чиято основна движеща сила е износът. През март износът на чипове достигна най-високата си стойност за последните 21 месеца – $11,7 млрд., или почти една пета от общия износ на четвъртата по големина икономика в Азия.

„Настоящата конкуренция в областта на полупроводниците е индустриална война и тотална война между нациите“, заяви Юн във вторник, на среща между политици и представители на бранша.

Чрез заделяне на инвестиции и фонд Южна Корея планира значително да разшири R&D дейността си в областта на чиповете с изкуствен интелект, като например изкуствени невронни процесори (NPU) и следващо поколение чипове с високоскоростна памет, се казва в изявление на правителството.

Южнокорейските власти ще насърчават и разработването на следващо поколение изкуствен общ интелект (ИОИ) и технологии за безопасност, които надхвърлят съществуващите модели.

Юн си е поставил за цел Южна Корея да се превърне в една от трите водещи държави в областта на AI технологиите, включително чиповете, и до 2030 г. да заеме поне 10% дял от световния пазар на системни полупроводници.

„Както през последните 30 години доминирахме в света с чиповете с памет, така през следващите 30 години ще напишем нова история за полупроводниците с чиповете с изкуствен интелект“, казва Юн.

Той отбеляза и че въздействието на неотдавнашното земетресение в Тайван – световен лидер в производството на полупроводници, върху южнокорейските компании засега е ограничено, но възложи задълбочена подготовка в случай на несигурност.