Bayer, производителят на Аспирин, Кларитин и други популярни лекарства без рецепта, е в затруднено положение и неговият ръководител смята, че има план за извеждане на компанията от него.

Идеята включва съкращаване на корпоративната бюрокрация и предоставяне на повече контрол на служителите, като в резултат на това компанията ще опита да прави ефикасни иновации.

Главният изпълнителен директор на Bayer Бил Андерсън, който е начело на компанията от юни 2023 г., дори има измислено корпоративно име за своя некорпоративен план: "Динамична споделена собственост".

"Наемаме високообразовани, подготвени хора, а след това ги поставяме в тези среди с правила, процедури и осем нива на йерархия", казва Андерсън в интервю за Business Insider. "След това се чудим защо големите компании са толкова неубедителни през повечето време."

В традиционната корпоративна среда организационната схема върви нагоре: Служителите на по-ниско ниво имат мениджъри, тези мениджъри имат мениджъри и т.н. до върха на веригата.

Андерсън отбелязва, че служителите са изразили недоволство с тази традиционна структура, особено в големите компании. На този фон в различните локации и отдели на Bayer работят близо 100 000 души.

"Хората обичат компанията, обичат своеобразната култура, науката и ангажираността към пациентите, но в общи линии казват: "Все по-често не можем да свършим нищо". Прекалено трудно е да се одобрят идеите от всички началници и трябва да се консултираш с толкова много хора, за да се случи нещо."

Съкращения на правила и мениджъри

Андерсън твърди, че планът му включва съкращаване с 99% на традиционния корпоративен правилник и наредбите на Bayer, които са повече от 1300 страници. "Това всъщност е по-дълго от "Война и мир" и много по-малко вълнуващо", казва той.

Следва ключова част от предложението на главния изпълнителен директор: Съкращаване на голяма част от мениджърите на средно ниво и оставяне на служителите сами да избират проектите, по които искат да работят.

По време на обучение в Ню Джърси служителите на подразделението за потребителско здраве на Bayer се запознаха с тази нова структура, съобщава The Wall Street Journal. Според изданието служителите са седнали в кръг и са получили възможност да застанат в средата, за да споделят идея. Ако колегите им проявявали интерес към концепцията, те можели да се присъединят към човека в средата на кръга. "Вие трябва да се самоорганизирате", казал корпоративен обучител по време на сесията, цитиран от WSJ.

Хиляди управители в САЩ ще бъдат реорганизирани в различни позиции, докато други длъжности ще бъдат напълно премахнати, което ще намали организационните разходи с около 2 млрд. евро, съобщава BI.

Плановете на Андерсън не са породени единствено от недоволството на служителите. Инвеститорите също изискват да видят бърз обрат от страна на фармацевтичния гигант. През изминалата година акциите на Bayer са се понижили с повече от 50% - от 60,40 евро до 27,64 евро. Компанията също така има дългове за около 34 млрд. евро, както и с огромни разплащания, след като през 2018 г. придоби Monsanto, производител на препарата за унищожаване на плевели Roundup.

Децентрализираният подход към работната среда може да се окаже полезен за компания, която е изправена пред бурни времена, казва пред BI Никълъс Блум, професор по икономика в Станфордския университет. През 2021 г. Блум публикува статия в American Economic Journal, в която разглежда какви организационни подходи могат да помогнат на компаниите да реагират по-добре на "макрошокове".

Статията установи, че "децентрализираните фирми са склонни да се справят по-добре в периоди на бързи промени, тъй като могат да реагират бързо", каза Блум. "Чрез премахване на слоевете се увеличава скоростта на реакция, което е особено ценно в бурни времена."

Все пак има и предимства на по-централизираната структура. Проучванията показват, че мениджърите на средно ниво имат по-голямо влияние върху цялостното представяне на компанията. Но във времена на несигурност - да речем, две големи войни и силно поляризирана политика - Блум твърди, че гъвкавостта може да бъде от решаващо значение.

"Така получавате по-малко мускули, но повече скорост, а в бързата игра темпото е най-важно."