Геополитическото напрежение доминира в медиите, разходите се увеличават, а пазарът на недвижими имоти остава недостъпен за мнозина. Наред с това има и надвиснала заплаха от изкуствен интелект, който краде работните места. Въпреки това главният изпълнителен директор на Novo Nordisk Ларс Йоргенсен иска служителите му да бъдат по-дзен - и според него това е за доброто на компанията.

Датският производител на терапии за отслабване, сред които популярната Ozempic, обръща внимание на това, че служителите му са твърде стресирани след проучване, което показва, че 14% от тях съобщават за симптоми на бърнаут. Сега той иска да намали това ниво до 10%.

"Не смятам, че може да се управлява компания, ако над 10% от служителите са стресирани. Нашата цел е да обучаваме лидерите как се намалява стресът", коментира Йоргенсен по повод резултатите на годишната среща на акционерите на Novo, цитиран от Fortune.

"За да бъдеш лидер и да останеш на лидерската си позиция, трябва да управляваш област без високи нива на тревогас", добавя главният изпълнителен директор на здравния гигант. "Това е наш постоянен фокус и изискване към нашите лидери да могат да се справят с това."

И така, какво прави Novo Nordisk, за да помогне на своите близо 65 хиляди служители да се отпуснат? Йоргенсен споделя пред Fortune, че компанията изготвя "местни планове за действие", когато стресът се появи в определен отдел.

Освен това, според здравната застрахователна компания Vitality, която обяви Novo за най-здравословното работно място в Обединеното кралство, тя е въвела 59 уелнес мероприятия в офисите - от масажи и клуб по бягане до безплатна здравословна храна и подкрепа за жените в менопауза.

Докато много компании затягат позицията си по отношение на работата в офиса, в Novo - най-големият производител в Европа по пазарна стойност - гъвкавата и хибридната работа все още се насърчава.

Около две трети от служителите работят от дома си, а останалите прекарват средно по два-три дни в седмицата в офиса, отбелязва Vitality.

Дори и в Glassdoor - платформата за работа, към която работодателите често подхождат със страх заради нейната язвителна функция за анонимна обратна връзка - служителите на Novo оценяват своя баланс между професионалния и личния живот със солидните 4,1 от 5.

Служителите са изправени пред епидемия от стрес

Всъщност служителите на Novo имат причина да са настръхнали. Стогодишният производител на лекарства току-що обяви придобиването на три фабрики на Catalent в Италия, Белгия и Индиана на стойност 11 млрд. долара, за да разшири производството на своите GLP-1 лекарства Ozempic и Wegovy.

Но в действителност не само служителите на Novo са подложени на стрес. Многобройни изследвания показват, че стресът се разпространява в работния свят като цяло: Пропускането на обедната почивка, масовите съкращения и завръщането в офиса, за да вършат същата работа, която успешно са вършили три години от вкъщи, се отразяват негативно на хората, посочва Fortune.

Tри четвърти от служителите в САЩ съобщават, че изпитват умерен до силен стрес, а сред представителите на поколението Z и милениалите резултатите достигат 80%.

В Обединеното кралство младите хора пропускат еквивалента на един работен ден всяка седмица поради проблеми с психичното здраве, като в същото време средният служител във Великобритания се чувства неспособен да работи почти 50 дни в годината.

Както отбеляза Йоргенсен, макар че има безброй причини, поради които служителите могат да бъдат стресирани, включително и "личният им живот", работодателите трябва да гарантират, че офис средата не е една от тях.

Мениджъри, помнете: Вие имате по-голямо влияние върху психичното здраве на служителите си, отколкото техният терапевт.