Акциите на Tesla се повишиха рязко в американската търговска сесия в сряда, което помогна на технологичния индекс Nasdaq Composite отново да затвори на зелена територия, повишавайки се с 0,1%. S&P 500 обаче добави по-малко от 0,1%, а Dow Jones Industrial Average загуби 0,1%.

Tesla отчете разочароващо тримесечие късно във вторник, но инвеститорите стъпиха на коментарите на Илон Мъск относно производството на по-евтини електрически автомобили, което изпрати акциите на компанията нагоре с 12%.

Акциите на Texas Instruments скочиха с 5,6%, давайки тласък и на други играчи в сектора на полупроводниците.

Отчетите на печалбите на компании като Visa и Texas Instruments също помогнаха за покачването на акциите, но инвеститорите са силно фокусирани в резултатите на технологичните гиганти от т.нар. Великолепна седморка.

Акциите на Meta Platforms паднаха с 15% след затварянето на пазарите, след като компанията отчете рекордни приходи за първото тримесечие, благодарение на рекламния си бизнес, но подчерта нарастващите разходи, свързани с изкуствения интелект, отбелязва The Wall Street Journal.

Meta заяви, че ще увеличи нивата на разходите си за годината с до $10 милиарда, за да подкрепи инвестициите в AI инфраструктура. Спадът на акциите дойде въпреки увеличението на приходите до 36,5 милиарда долара, което е повече от 27% в сравнение с предходната година - рекорд за периода януари-март, надхвърлящ очакванията на анализаторите. Ръстът на приходите се е увеличил леко в сравнение с предходното тримесечие, когато компанията майка на Facebook отчете годишен ръст на приходите от 25%.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 4,652% спрямо 4,597% през предходната сесия. Доходността нараства, когато цените на облигациите падат.

Докато лихвите остават високи, пазарът на акции ще бъде подложен на известен натиск, смятат инвеститори, цитирани от WSJ.

Междувременно Уолстрийт получи добра новина за IPO пазара, след съобщението, че компанията за киберсигурност Rubrik планира да набере 752 милиона долара чрез листване в САЩ.

Пазарът на IPO в САЩ се възстановява леко, след като пресъхна през 2022 г., когато Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти.

Компанията оценява своето първично публично предлагане на 32,00 долара за акция, което е по-високо от ориентировъчния диапазон от 28,00 до 31,00 долара и показва силен инвеститорски интерес към акциите в технологичния сектор.

Rubrik, подкрепен отголеми инвеститори като Microsoft и Lightspeed Venture Partners, продава 23,5 милиона акции.

Goldman Sachs, Barclays и Citigroup са сред банките, които консултират базираната в Пало Алто компания. Акциите ще започнат да се търгуват на Нюйоркската фондова борса в четвъртък.

В Европа основните индекси на водещите фондови пазари закриха вчерашната търговия низходящо, губейки устрема си от предишните дни, обобщава CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 затвори надолу с 0,43% до 505,61 пункта. Акциите на технологичните дружества отбелязаха средно 1,3% ръст, а компаниите за финансови услуги поевтиняха с 1,9%.

Акциите н френската компания Kering завършиха търговията със спад от 6,87%, след като по-рано групата за луксозни стоки предупреди, че очаква рязък спад на печалбата си през първото полугодие.