Инфлацията в САЩ показва малки признаци на отслабване през март, според ключов барометър, който Федералният резерв следи внимателно.

PCE - индексът на цените на личните потребителски разходи (като се изключат променливите категории храна и енергия) се е увеличил през март с 2,8% спрямо предходната година, както и през февруари, съобщи Министерството на търговията в петък. Това е над оценката на анализаторите от 2,7%, според Dow Jones.

Включвайки категориите храна и енергия, индексът се е увеличил с 2,7% в сравнение с прогнозата за 2,6%.

На месечна база и двата показателя се повишават с 0,3%, според очакванията и не се разминават с нивата от февруари.

Когато повечето инвеститори мислят за инфлацията, те мислят за индекса на потребителските цени (CPI). Но за решенията на Федералния резерв относно лихвените проценти по-важен e индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE). Когато служителите на Фед говорят за тяхната цел от 2% за инфлация, те имат предвид PCE, а не CPI.

Пазарите показаха слаба реакция на данните, като Уолстрийт се движи на зелено в първите часове на търговската сесия. Доходността на съкровищните облигации падна леко, обобщава CNBC. Трейдърите на фючърси демонстрираха макар и малък оптимизъм относно две потенциални намаления на лихвите от Фед тази година, повишавайки вероятността до 44%, според измерителя FedWatch на CME Group.

„Данните за инфлацията не са толкова горещи, колкото се опасявахме, но инвеститорите не трябва да се привързват прекалено много към идеята, че инфлацията е напълно излекувана и Фед ще намали лихвените проценти в краткосрочен план“, коментира Джордж Матейо, главен изпълнителен директор в Key Wealth, цитиран от CNBC. „Перспективите за намаляване на лихвените проценти остават, но те не са гарантирани и Фед вероятно ще се нуждае от слабост на пазара на труда, преди да има увереността да ги намали“, добавя той.

Американските потребителите показват, че продължават да харчат въпреки високите цени. Личните разходи са се повишили с 0,8% на месечна база, малко по-високо от прогнозата за 0,7%, макар и на същото ниво като през февруари. Личните доходи са се увеличили с 0,5%, в съответствие с очакванията и по-високо от увеличението от 0,3% през предходния месец.

Коефициентът на лични спестявания пада до 3,2%, което е с 0,4 процентни пункта по-малко спрямо февруари и 2 пълни процентни пункта спрямо година по-рано.