Войната на Русия срещу Украйна постави началото на търговската космическа война, като частни американски компании предоставяха сателитни изображения, следящи напредъка на врага.

През 2019 г. НАТО улови тази нова граница на отбраната и си постави цел да увеличи своите способности, но разбра, че не може да го направи, без да разчита на правителствата и компании като SpaceX, отбелязва Euronews.

На първия по рода си симпозиум на НАТО в Тулуза, Франция, миналата седмица високопоставени служители на Алианса, стартиращи предприятия и големи компании като Airbus потъркаха рамене, за да набележат приоритетите за космическа отбрана.

Въпреки че точните планове остават поверителни и ще бъдат подробно представени на срещата на върха през юли във Вашингтон, организацията изтъкна няколко заплахи и приоритети.

"Видовете заплахи са лесни за откриване. Това са директното спускане, противоспътниковите ракети, лазерните възможности и способностите за заглушаване", заяви на пресконференция генерал-лейтенант Томас Джеймс, заместник-командващ на Космическото управление на САЩ, цитиран от Euronews.

Но една област е основен приоритет за НАТО: осведомеността за космическата област, което означава наблюдение на военни и невоенни дейности в орбита. Джеймс каза, че това е още по-важно, тъй като спътниците се умножават и стават все по-динамични в начина си на работа.

Източна заплаха

Някои държави, включително Русия и Китай, също са тествали технологии за противодействие на космическото пространство.

Русия вече е изпробвала противоспътникова ракета, която може да инспектира спътници и да ги атакува. През 2021 г. съюзниците от НАТО осъдиха това и същата година заявиха, че член 5 (нападение срещу един член на НАТО се счита за нападение срещу всички) може да бъде задействан, ако нападенията към, от или в космоса представляват ясно предизвикателство за сигурността.

"Мисля, че Космосът е областта, в която вероятно ще бъдем изпитани най-рано и вероятно доста драматично, достигайки риск от член 5", заяви за пресата Ангъс Лапсли, помощник-генерален секретар на Отдела за политика и планиране на НАТО, цитиран от Euronews.

"Все още съществува схващането, че държавите ще понесат щети в космоса, които не биха допуснали на земята", добави той. “Има огромно количество неща, които губим, ако изгубим достъпа до космоса".

Трансформация на Съюзното командване на НАТО

Понастоящем в орбита има 7560 активни спътника, според базата данни за спътници на Съюза (UCS). Най-много (над 5000) имат Съединените щати, като по-голямата част от тях са търговски. Китай е на второ място с 628, следван от Русия със 181.

В периода от 70-те години на миналия век до 2010 г. НАТО разполагаше с няколко собствени космически спътника. Но държавите членки не пожелаха организацията да ги притежава, така че вместо това тя има достъп до комуникационни сателити от Франция, Италия и Обединеното кралство.

Но като се има предвид, че Европа разполага с малко количество космически спътници, а областта е скъпа, работата с търговския сектор е жизненоважна.

Възникват обаче въпроси като например как да се защити критичната инфраструктура, която се предоставя от частния сектор, дали има пристрастие към компаниите и дали е разумно НАТО да повери космическата отбрана в ръцете на компании и бизнес умове като SpaceX на Илон Мъск.

Лапсли заяви, че "е възможно" в бъдеще НАТО да тръгне в посока на притежание на някои "части" от собствените си космически способности, както е правила в миналото.

"Понякога не е удачно правителството да притежава нещо, особено в област, в която технологиите се развиват много бързо. Няма смисъл да харчи много капитал за нещо, което след пет години така или иначе ще бъде остаряло", каза той. "По-добре е да закупите услуга от него и след това да търсите тези възможности, когато трябва да се впуснете в капиталова покупка".

С предстоящото изстрелване на първите четири спътника от второ поколение на Arianespace за "Галилео" - европейската глобална навигационна спътникова система, блокът придобива все по-голямо значение в космическата индустрия.

"Европа е много важна, защото има принос, който може да бъде осигурен от отделни съюзници", казва Джорджо Чиони, директор на НАТО по въпросите на въоръжението и космическите способности, пред Euronews.

"Но мисля, че това, което Европейският съюз прави по отношение на приноса към космическата област със собствените си програми, е много важно", казва той, добавяйки, че европейските космически технологии са "актив", който организацията ще се опита да проучи.

Космическите спътници не са единственият важен аспект на отбраната, разчитането на данните, които идват от тях, също е приоритет за НАТО. Още един важен аспект за организацията и нейните 32 съюзници е те да работят заедно.

"Другият ключов елемент е повишаването на космическото IQ, на интелигентността на всички нации, защото има страни, които изобщо не разполагат с космически способности", каза генерал-лейтенант Дейвид Джулазаде от НАТО, цитиран от Euronews.

“Неуспехът да се справим с космическата отбрана може да бъде катастрофален за НАТО. Ако изгубим този капацитет, ще изгубим способността си да проследяваме нашите сили на земята, да следим противниковите сили и да осъществяваме незабавна сателитна комуникация с нашите сили по света".

"Има огромно количество неща, които губим, ако изгубим достъп до космоса", добави той.