Ако Белият дом бъде обявен за продажба, ще трябва да похарчите доста пари, за да го купите. Колко точно?

"Продава се голяма сграда, датираща от началото на XIX в.: строго охраняван жилищен квартал, луксозни градини. Алергичните към белия цвят да не проявяват интерес. Офертата за покупка да се подаде до началото на ноември, защото жилището е много търсено."

Това може да е шегаджийска обява от агенция за недвижими имоти – за продажбата на Белия дом, където в момента живее американският президент.

Това, разбира се, не е истинска обява. Преди президентските избори мястото предизвиква апетита както на демократите, така и на републиканците. Причината: настоящият собственик ще напусне голямата резиденция на „Пенсилвания авеню“ 1600 във Вашингтон. Американското Time разглежда измислен сценарий за продажба на мястото, олицетворяващо властта в САЩ.

Между 90 и 389 млн. долара

За да си позволите да купите Белия дом, трябва да имате доста пари. Според американското списание Barron's, специализирано във финансите, и според агенцията за консултиране на собствениците Gray Real Estate Advisors, 90 млн. долара би била добра цена за придобиване на Белия дом.

Те стигат до тази сума въз основа на цената на сградата при построяването й, която днес се равнява на 100 млн. долара, евентуална стойност на наема от 5 млн. долара на година и също така са направили сравнение със сходни имоти.

Смята се обаче, че тази цена е доста ниска, особено когато се сравнява Белият дом с имоти като жилището на Доналд Тръм в Палм Бийч, чиято цена е 100 млн. долара. Имението на собственика на еротичното списание „Плейбой“ Хю Хефнър пък е оценявано на 200 млн. долара.

Gray Real Estate Advisors подчертава, че цената на Белия дом би нараснала, ако се вземат предвид и мебелите му. Произведения на изкуството, исторически предмети, сувенири и други могат значително да увеличат цената на най-известната американска резиденция до повече от 250 млн. долара.

Компанията за обяви на недвижими имоти Zillow смята, че стойността дори може да достигне 389 млн. долара, но подчертава, че Белият дом не се продава.

През юли 2015 г. френска агенция за недвижими имоти на шега обяви за продажба Елисейския дворец. „Продава се Елисейският дворец, частен хотел в центъра на Париж“, гласеше обявата. Агенцията оцени резиденцията на Франсоа Оланд, която разполага с площ от 11 000 кв. м, на 275 млн. евро, вземайки предвид цената на квадратен метър във френската столица.

Белият дом в цифри

Площ: 5100 кв. м.
Етажи: 6
Помещения: 132
Стаи: 16
Бани: 35

Към това могат да се добяват тенис корт и игрище за баскетбол, писта за боулинг и басейн.