Одобрението на още 61 млрд. долара в подкрепа на Украйна показва, че Вашингтон навлиза все по-дълбоко в хибридна война с Русия, която ще завърши с унижение, равностойно на това във Виетнам или Афганистан.

Това се казва в позиция на руските власти след новината за одобрението на новия пакет американски помощи за Киев, съобщава CNBC.

В събота Камарата на представителите на САЩ с широка двупартийна подкрепа прие законодателен пакет на стойност 95 млрд. долара, осигуряващ помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван, въпреки възраженията на някои републиканци.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че е ясно, че САЩ искат Украйна "да се бори до последния украинец", включително с нападения срещу руска суверенна територия и цивилни граждани.

"Все по-дълбокото потапяне на Вашингтон в хибридната война срещу Русия ще се превърне в такова гръмко и унизително фиаско за САЩ, както Виетнам и Афганистан", категорична е Захарова. Тя заяви, че обикновените украинци са "насилствено вкарани в клане като "пушечно месо", а сега САЩ вече не залагат на украинска победа срещу Русия.

Малко след новината за гласуваната помощ за Украйна, президентът на страната Володимир Зеленски благодари на американските законодатели.

"Благодаря ти, Америка!" написа Зеленски в Telegram, като заяви, че решението ще запази хода на историята в правилната посока.

"Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да се провалят, докато Америка помага за тяхната защита. Приетият днес от Камарата на представителите законопроект за жизненоважната американска помощ ще попречи на войната да се разшири, ще спаси хиляди и хиляди човешки животи и ще помогне на двете ни нации да станат по-силни. Справедлив мир и сигурност могат да бъдат постигнати само чрез сила", добави Зеленски.

Украйна, която разчита на западни оръжия, отчаяно се нуждае от помощта, тъй като се бори да задържи нахлуващите руски войски, които през последните седмици напредват непрекъснато, отбелязва BBC.