В условията на нарастващо геополитическо напрежение и предстоящи избори в САЩ, които могат да предопределят ролята им в света, инвеститорите трябва да се подготвят за изключително опасна среда, в която се намират.

Това заяви ветеранът дипломат от САЩ Ричард Хаас, който е бил високопоставен служител в Държавния департамент, а в момента е старши съветник в Centerview Partners.

"Трябва да имате предпазен колан и да го държите закопчан", заяви Хаас пред Bloomberg. Той обясни още, че и демократите, и републиканците се състезават колко протекционистични могат да бъдат по отношение на Китай, което може да има инфлационни последици.

Затягането на американско-мексиканската граница пък може да доведе до инфлация, ако ограничи предлагането на работна ръка.

Хаас се притеснява и за времето между изборите в САЩ и встъпването в длъжност на президента, допълва Fortune.

"Много хора по света могат да се изнервят. Много врагове могат да видят в това момент на възможност", предупреди той.

След встъпването в длъжност, ключов въпрос ще бъде дали правителството на САЩ е функционално или нефункциониращо, обясни той. А ако Доналд Тръмп бъде избран отново, той може да се опита да демонтира ключови елементи от световния ред, които са служили на интересите на САЩ повече от 75 години, добави Хаас.

Тръмп е особено враждебно настроен към членовете на НАТО. През февруари той заяви, че би насърчил Русия да прави "каквото си поиска" със съюзниците, които са "некоректни". Дни по-късно той удвои мнението си, като заяви, че "ако те няма да плащат, ние няма да защитаваме".

"Така че, ако сте инвеститор, има известна несигурност, тази комбинация от геополитика на фона на една Америка, която вече не е сигурна или единна по отношение на ролята си", убеден е Хаас. "Това всъщност е най-опасният момент, бих казал, не само от края на Студената война, но и в много отношения от края на Втората световна война."

За да бъде сигурен, той посочи и някои положителни знаци, включително укрепването на съюза между САЩ и Япония, подобрените връзки между Япония и Южна Корея, развитието на икономиката на Индия и подкрепата на Запада за Украйна срещу Русия след приемането на нов пакет помощи след месеци на забавяне.

Дипломатът предупреди, че светът не е самоорганизиращ се и САЩ играят голяма роля, която инвеститорите трябва да вземат предвид.

"Върховенството на закона у дома и един стабилен свят – това осигурява контекста на всичко, което прави американският бизнес", заяви Хаас отбеляза, че изпълнителните директори трябва да подкрепят продемократичните политики и "проинтернационалните" в чужбина.

Предупрежденията му повтарят тези на водещия икономист Мохамед Ел-Ериан, който в петък заяви за Financial Times, че има разминаване между инвеститорите и експертите по сигурността относно начина, по който разглеждат рисковете от ирано-израелския конфликт, който може да предизвика сериозен шок за световния растеж и финансовите пазари.

Конфликтът "трайно повиши геополитическата температура в региона", но финансовите пазари оставиха това настрана, тъй като неотдавнашните сблъсъци все още не са довели до големи жертви и физически щети. Като се има предвид, че това е регион, уязвим към грешки в преценката, недостатъчно разбиране на противниците и инциденти при изпълнението, това може да се окаже твърде самодоволна реакция", допълни той.