Аджей Пирамал разполага с огромно количество пари, но въпреки това индийския магнат и милиардер, който развива дейност в една от най-бързо растящите икономики в света, има трудности да реши какво да прави с парите си, пише АП.

Проблемът не са възможностите, казва той. Проблемът е Индия.

“При всяка голяма инвестиция в Индия няма прозрачност,” според Пирамал.

Неговата дилема е притеснителен знак за Индия. Страната е потънала в корупция и бюрокрация, а държавната политика е неясна и променяща се и много от мъжете, които са натрупали милиардите си в Индия, казват, че може би е време да се откажат от нея. Трябва да е по-лесно да се прави бизнес в други държави.

През май миналата година компанията на Пирамал, която развива дейност в сектора на здравеопазването продаде свое подразделение на щатския гигант Abbott Laboratories за 3.8 млрд. долара.

Пирамал е имал желание да инвестира средствата. Искал да разшири един от химичните си заводи, но му било казано, че ще му отнеме пет години.

“Същия завод може да бъде направен в Китай за две години,” казва Пирамал. “Обичам Индия, но моите клиенти няма да чакат.”

През 2008 г. чужденците са инжектирали близо два пъти повече преки инвестиции в Индия (33 млрд. долара), отколкото индийците в други държави. До 2010 г. тази тенденция се обръща и индийците са инвестирали 40 млрд. долара в чужбина, или два пъти повече отколкото чужденците са инвестирали в Индия. Тази тенденция продължава и през тази година.