Те са богати и известни благодарение на своите състоятелни клиенти, които оставят хиляди долари за час консултация. Книгите, интервютата, публичните лекции и появата по телевизията са основен източник на тяхното богатство. Нека видим няколко души, забогатели благодарение на помощта, която оказват на милиони хора за по-добър и пълноценен живот:

Опра Уинфри

Безспорно най-голямото име в класацията, Опра е една от най-богатите и влиятелни жени в света. Притежава състояние от 2.7 млрд. долара, благодарение на токшоуто си, продуцентската си къща, книгите си, интервютата, изявите на червения килим. Уинфри успява да се превърне в духовен наставник за самопомощ на милиони хора по света, а в шоуто си обсъжда някои болезнени проблеми, които дълго време са оставали встрани от общественото внимание.

Принц Карим ал Хусейни, Ага Хан

Духовният лидер на мюсюлманите исмаилии притежава състояние, оценявано на 800 млн. долара. Ага Хан се занимава с благотворителност и насърчаване на инвестициите в Азия и Африка. В личен план- заслепява с богатство: любител на конните надбягвания, той притежава 900 расови коне; вози се в Rolls Royce и обича да търси спокойствие в открито море на яхтата си за милиони.

Антъни Робинс

Световноизвестният инструктор по лично развитие (т. нар. лайфкоуч) Антъни Робинс е включен в „Топ 50 бизнес интелектуалци в света“, а цитати от негови книги може да чуете в поне 15 холивудски филма. Робинс играе самият в „Свалячът Хал“. Около 4 млн. души в сто страни притежават негови книги. В добавка - семинарите, телевизионните участия и продукти с неговото име са му донесли 480 млн. долара.

Фил Макгроу

Популярният д-р Фил се появява за първи път в „Шоуто на Опра“ като „експерт по взаимоотношенията и житейска стратегия“, но скоро след това получава собствено шоу. От интервюта с Бритни Спиърс до продажба на диетични продукти (за което впрочем е осъден) , Фил Макгроу е може би най-богатият клиничен психиатър с нетно състояние от 230 млн. долара.

Алън Кар

Алън Кар е автор на бестселър за това как да откажем цигарите и отваря клиника за лечение на никотиновата зависимост- бизнес-начинание, което му носи огромна печалбаЛ: 120 млн. долара.

Робърт Кийсаки

Американският автор, инвеститор и мотивационен говорител натрупа 80 млн. долара, след като книгата му „Богат баща, беден баща“ (“Rich Dad, Poor Dad”) бе продадена в 26 млн. екземпляра.

Ронда Бърнс

Сп. Time включи Ронда Бърнс в „Топ 100 на личностите, променили света“. Нейната книга „Тайната“ (“The Secret’“) бе продадена в 4 млн. копия, DVD-то й в 2 млн. броя. Явно обещанията на Бърнс за щастие и богатство навсякъде по света са сработили достатъчно, защото книгата й донесе 60 млн. долара.

Джак Кенфийлд

Авторът на суперуспешната поредица „Пилешка супа за душата“ спечели огромна слава и 25 млн. долара благодарение на книгата си.