Жените от опозиционната група "Да спасим Того" призоваха в неделя "всички жени" от страната към една седмица "сексуална стачка", за да накарат мъжете да "инвестират повече" в борбата на своите половинки.

"Ние призоваваме всички жени да оставят мъжете си без секс за една седмица от понеделник. Това за нас е начин да накараме мъжете да вложат повече усилия в борбата, водена от групата "Да спасим Того" вече няколко месеца", заяви за АФП Изабел Амеганви, член на групата.

"Да спасим Того", обединява девет обществени организации и седем партии и опозиционни движения. Тя организира три демонстрации през последната седмица, за да поиска промени преди законодателните избори през октомври.

"Жените са първите жертви на катастрофалното положение, което преживяваме в Того. Причина, поради която казваме на всички жени: "Седмица без секс!". Това също е оръжие в борбата", обяснява Амеганви, вицепрезидент на Националния алианс за промени - една от основните партии в опозицията на Жан Пиер Фабре, предаде БГНЕС.

"Ние правим и други акции в идващите дни. В четвъртък излизаме на улиците на Ломе, за да поискаме освобождаването на нашите привърженици, арестувани във вторник и сряда и вкарани в затвора в Ломе", уточнява тя.

В събота хиляди хора демонстрираха по улиците на Ломе, без да бъдат посрещнати от силите за сигурност, докато във вторник и сряда бяха разпръснати със сълзотворен газ.

"Да спасим Того" иска премахване на нови изборни правил приети от Националното събрание без консенсус в политическата класа и също така призовава за отлагане до юни 2013 г. на парламентарните избори, насрочени за октомври, поради забавяне в организацията на гласуването.