В трето поредно тримесечие Samsung Electronics Co. отново е номер едно в света по продажби на телефони, изпреварвайки Nokia Oyj и Apple Inc., информира Bloomberg, позовавайки се на данни на IDC.

Samsung е доставила 105.4 млн. телефона за тримесечието, приключило през септември, което е с 21% повече, в сравнение с година по-рано.

Тези продажби осигуряват на Samsung 23.7% от пазара, в сравнение с 20.1% година по-рано. През първото тримесечие на тази година Samsung сложи край на продължилия 14 години период, в който Nokia неизменно бе номер едно по продажби.

Samsung оглавява по продажби и глобалния пазар на смартфони с 31.3-процентен дял, изпреварвайки Apple, която контролира 15% от пазара, според IDC.

Nokia е продала 82.9 млн. мобилни телефона през третото тримесечие, което представлява спад от 22.2%. Финландската компания е контролирала 18.7% от пазара.

В отделно проучване Strategy Analytics обяви, че Samsung оглавява пазара за третото тримесечие с 56.9 млн. продажби, което й отрежда рекордните 35% пазарен дял. Apple се нарежда на второ място с 26.9 млн. доставени телефона и 17-процентен дял от пазара.