Спортистите и ръководствата на клубове обичат да дават гръмки обещания за шампинство, медали, оставки и светло бъдеще. Но това са баналности. Да си спомним и за по-необичайните обещания:

Собственикът на отбор в НБА и един от най-желаните ергени в Русия Михаил Прохоров преди време обеща да се свърже във веригите на брака, ако отборът му „Бруклин“ стане шампион в следващите три години. Обещанието само звучи рисковано: по-вероятно е Елтън Джон да се ожени (за жена), отколкото „Бруклин“ да стане шампион на НБА.

Подобна история се случи с казахстанската тежкоатлетка Мая Манеза. В случай че тя победи на Олимпиадата, от федерацията по лека атлетика й обещаха да й намерят мъж. Манеза спечели злато, сега чакаме федерацията да си изпълни обещанието.

Това лято в Санкт Петербург се проведе турнирът „Звезди на световния тенис“. Той бе открит от „битка на половете“ между Елена Дементиева и Томас Мустер. Австралийският тенисист обаче така и не изпълни обещанието си да облече пола, за да изравни шансовете. Той се ограничи до стандартен тенис костюм, но искрено забавляваше публиката със стоновете си стил Мария Шарапова.

Колоритният собственик на френския клуб „Монпелие“ Луи Николен пък обеща, ако отборът стане шампион в тежката конкуренция с ПСЖ, да си направи ирокез в цветовете на отбора и да тича гол по терена. Първата част на обещанието си той изпълни и се появи с коса, оцветена в синьо и оранжево. От втората част на обещанието му го отказа силният дъжд.

Селекционерът на италианския национален отбор Чезаре Прандели се кълнеше преди мача с ирландците, че ако футболистите му победят, ще отиде на поклонничество в манастир в Краков. И изпълни обещанието си: по време на 20-километровия преход пеша, той бе придружен от помощниците си и вицепрезидента на италианската футболна федерация Деметрио Албертини.

Впрочем освен него такива обещания даваха и изпълниха още Джанлуиджи Буфон и Лионел Меси.

Полузащитникът на Наполи Марек Хамшик пък обеща да се обръсне до голо, ако отборът му победи „Ювентус“ и изпълни обещанието си. Същото направи и Новак Джокович след Купата Дейвис.

На световното първенство по футбол през 2010 г. Диего Марадона, селекционер на Аржентина, обеща да тича гол около 67-метровия Ел Обелиско в Буенос Айрес, ако отборът му триумфира. И вероятно би изпълнил обещанието си, ако Аржентина не бе отпаднала на четвъртфинала.