След като еуфорията от изборите отмина, президентът Барак Обама се завърна към обичайните си задължения в Белия дом. 13 негови “колеги” му се обадиха по телефона, за да го поздравят за изборната победа.

Държавният глава на САЩ е разговарял с лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Саудитска Арабия, Австралия, Канада, Индия, Турция, Бразилия, Колумбия, Израел и Египет, съобщиха от администрацията на американското президентство. В Белия дом позвънил и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

От Вашингтон съобщиха още, че Обама ще направи историческо посещение в Мианмар по време на визитата си в региона другата седмица. Преди това президентът на САЩ ще посети Тайланд и ще участва в срещата на високо равнище на страните от Югоизточна Азия в Камбоджа, предаде bTV, като се позовава на AFP.

Иначе първата задача на новия-стар президент у дома ще бъде да се заеме с огромния бюджетен дефицит, който застрашава стабилността на най-голямата икономика. С проблема Обама трябва да се справи в сътрудничество с Камарата на представителите и Сената.

Във вторник, когато се гласуваше и за част от депутатските места на Капитолия, демократите запазиха мнозинство в горната камара, но не успяха на отнемат водещата позиция на републиканците в долната камара на Конгреса.

За втория си мандат Обама ще трябва да вземе и едно важно решение, свързано с екипа му. Сегашният държавен секретар Хилари Клинтън възнамерява да се оттегли от поста и да се посвети на писане на книги, поне официално.

Една от възможните кандидатури за неин заместник е сегашният посланик в ООН Сюзън Райс, която удивително прилича на държавния секретар от времето на президента Джордж Буш - Кондолиза Райс.

Барак Обама се завърна във Вашингтон със семейството си – дъщерите си Саша и Малия и съпругата му Мишел. Снимката на семейство Обама от нощта на изборната победа стана най-гледаната във Facebook.