Забравете за монолитния нов небостъргач Shard в Лондон, всички погледи ще бъдат насочени към новия Bosco Verticale когато бъде завършен в края на тази година в Милано, пише The Guardian.

Този нов небостъргач обещава да осигури един хектар дървесна растителност в централния бизнес район на града, както и стотици нови жилища. Вместо студените стомана и стъкло, външността на този небостъргач ще бъде покрита с органичен живот.

Bosco Verticale е съставен от две сгради – една с височина 80 м, а другата с височина 112 м и в момента се залесява със 730 специално отгледани за тази цел дръвчета, 11 000 ниски пълзящи растения и 5 000 храсти. Един от основните архитекти на проекта Стефано Боери го нарича едновременно "радикален" и "експеримент"; реакция срещу "високите паралелепипеди, облечени в стъкло, стомана и керамика", които е наблюдавал в Дубай.

Джил Ференбахер, която е редактор на Inhabitat и следи архитектирните тенденции, твърди, че предложенията за сгради с подобна зеленина стават все по-често срещани. "Все още не съм видяла много от тези проекти за 'живеещи сгради' да се превръщат в реалност и точно за това Bosco Verticale е толкова важен," казва тя.

Освен инженери в екипа, който работи по сградите, са включени и ботаници. Те са осъществили редица проучвания и тестове за устойчивостта на вятър на определени видове дървета, както и са изнамерили подходящ олекотен почвен субстрат, който може да задоволи нуждите на растенията. Нуждите на хората, които ще живеят там, също са важни и поради тази причина дърветата ще бъдат подрязани, така че листата им да не пречат на гледката.

Боери обяснява, че при Bosco Verticale "самата растителност е натоварен със задачата да абсорбира прахоляка във въздуха и да създаде адекватен микроклимат, така че да филтрира слънчевата светлина. Това е един вид биологична архитектура, която отказва да приеме строго технологичен и механичен подход към природосъобразната устойчивост."