Инвеститорът Дъг Кас отдавна е мечи настроен за пазара в САЩ, който продължава да регистрира нови и нови исторически рекорди. Сега обаче той представя седем причини защо пазарът е близо до фирмиране на връх.

„Със сигурност съм сгрешил до момента“, признава Кас. „Но да си сбъркал не означава, че не бива да отправяш предупреждения към инвеститорите", допълва още той. Ето и седемте основни причини, които, според специалиста, дават повод за песимизъм:

1. Стагниращо БВП

Забавянето на ръста на БВП на най-голямата световна икономика със сигурност ще повлияе на приходите на щатските компании в компонента ръст.

Прогнозите за ръст на БВП са под 1% в момента. Някои анализатори, като Barclays например, занижиха прогнозите си за ръст до 0.5% в понеделник, а от Goldman Sachs понижиха очакванията си от 1.3% на 1%.

2. UPS занижи очакванията си

В петък от компанията дадоха още един повод на Кас да очаква, че е много вероятно акселерацията на пазарите да продължи. Акциите на компанията загубиха 6% от стойността си. Една от причините от спедиторската компания да занижат прогнозите си бе именно слабият бизнес в САЩ.

3. Слабите резултати от Coca-Cola

Още един слабо цикличен бизнес, смятан за изключително консервативен, изненада неприятно инвеститорите. Продаваните обеми в Северна Америка са се понижили с 4%, което е още едно доказателство за губене на момент от страна на водещата световна икономика.

4. Опасенията за Северна Америка от Citigroup

Още една компания се притеснява за развитието на щатската икономика и това е водещата банка: Citigroup. Кас припомня, че по време на конференцията на компанията, на която тя оповести своите резултати, са изразили изключително отслабване на условията за бизнес в САЩ през второто тримесечие.

5. Забавяне в рефинансирането

Поради повишението на лихвите, което се очаква да продължи, Кас прогнозира забавяне в темповете на рефинансиране на ипотечните кредити. Това, според анализатора, е ключов източник на средства за американските домакинства.

6. Предстоящият край на стимулите от Фед

На фона на всичко казано до момента, се очаква Фед постепенно да започне да излиза от програмата си на стимули, които до голяма степен стояха в основата на достигнатите нови рекордни стойности от щатските индекси.

7. По-силният долар

Последното опасение на Кас е свързано с гореспоменатото – излизането от стимули, което безспорно би довело до по-силен долар. По-силният долар пък означава по-малко износ и съответно забавяне на приходите на експортноориентираните компании.

Вижте още какво трябва да държи щатските инвеститори будни