Ако се обърнем към алманаха на портфолио-мениджърите - „Методи за търговия и инвестиране в акции“, книга, написана още през далечната 1931 година, то ще видим доста притеснителни признаци за щатския пазар.

Книгата описва начина на търговия и манипулиране на пазара (в рамките на закона, разбира се) от големите институционални инвеститори.

В настоящата обстановка наблюдаваме щатските индекси да достигат нови исторически рекорди, а в същото време много от водещите институционални инвеститори (сред които и Goldman Sachs) повишават прогнозите си за индексите в края на годината, очаквайки по-нататъшни повишения.

Дали това не е моментът, в който големите играчи разтърсват пазара в последното си действие, използвайки и пораждайки крайния оптимизъм, за да прехвърлят активите в ръцете на масовата публика?

Както се описва в посочената книга, големите оператори веднъж акумулирали желаното количество акции, максимално добре определят във времето своето излизане, като върхът на който ще се опитат да излязат, ще е свързан обикновено с „добри новини“ за пазара.

В настоящия случай като добри новини на дребните инвеститори се „пробутва“ теорията, че краят на стимулите за щатската икономика е нещо добро, защото ще настъпи, когато икономиката си е стъпила на краката. Друга теза е, че обикновено пазарът расте в началната фаза на повишения на лихвите.

Това, което се спестява на инвеститорите, е, че настоящите мерки на Фед са безпрецедентни в историята, а нивата на лихвите рекордно ниски (и то бяха такива много дълго време) и не може да се каже как ще реагират пазарите и икономиката при начало на цикъл на повишение на лихвите (поне не на база на историята).

Като други добри новини (които между другото могат да бъдат използвани за излизане от позиции от едрите риби) са подобренията в печалбите на щатските компании, които изнасят своите резултати в момента и са при изключително високо ниво на „по-добри“ от очакванията резултати.

Това което трябва да притеснява инвеститорите е не какво вече се е случило в исторически план, а какви са тенденциите, предвид че на борсата се търгуват очаквания. Ще успеят ли щатските компании да продължат да бият очакванията с подобни темпове, което би било предпоставка за по-нататъшен ръст?

Притеснителна е и тенденцията анализаторите да понижават прогнозите си за ръст на печалбите за щатските компании през второто тримесечие почти до нула, като в същото време да завишават очакванията си за цените на акциите.

Печалбите на компаниите от широкия индекс Standard & Poor’s 500 се повишиха с 1.8% през изминалото тримесечие, което е значително под прогнозираното преди шест месеца 8.7% нарастване. В същото време таргетите за цените на акции от страна на анализаторите се повишават с най-ускорени темпове от две години насам.

Друг сериозен аргумент. който трябва да сигнализира с „червена лампа“ инвеститорите, е, че при настоящите рекордни нива институционалните инвеститори са нетни продавачи, а нетни купувачи стават индивидуалните инвеститори. Всички знаем обикновено кой е печеливш и кой губещ в играта на „котка и мишка“ между институционалните и индивидуални инвеститори.

Разбира се, еуфорията е трудно за прогнозиране и контролиране явление, така че щатските индекси могат да продължат с достигането на нови и нови рекордни стойности, но инвеститорите трябва да са изключително внимателни и да следят за признаци на слабост.