86% от служителите в Америка седят по цял ден на работното си място. Като добавите и времето, в което после те седят на дивана вкъщи и гледат телевизия или сърфират в интернет, се получават около 13 часа в седнало положение на ден, показва изследване на компания Ergotron.

Лекарите вече са притеснени за това как ще се отрази на нацията фактът, че по-голямата част от хората работят в седнало положение. Те дори вече наричат вредните последствия за здравето „седящата болест“. Тази болест има негативен ефект върху метаболизма.

Опасностите

Продължителното седене увеличава риска от рак, диабет, наднормено тегло, болести на сърдечносъдовата система. Ето малко статистика:

Хората, които прекарват в седнало положение 11 и повече часа на ден, имат с 40% по-висок риск от смърт в следващите 3 години спрямо останалите.

Служителите, които са работили седнали повече от 10 години, имат два пъти по-висок шанс да развият рак на дебелото черво.

Колкото повече седят хората, толкова по-кратък е животът им, дори да спортуват редовно в извънработно време.

Седенето спомага и за развитие на заболявания на мускулно-скелетната система.

Какво да правим?

На първо място, трябва да увеличим физическата си активност. Имайте предвид, че дори да спортувате редовно, ако седите повече от 10 часа на ден, това не елиминира опасностите напълно.

Ходенето пеша е чудесно упражнение. Елиминирайте транспорта, където можете, и ходете пеш. Карането на колело, разходките сред природата и плуването също са чудесни упражнения.

Може да прилагате и дребни трикове по време на работния ден.

Вместо да пишете на колегата от съседния кабинет, отидете там лично. Паркирайте по-далеч от вратата на офиса. Вземайте си почивки за кафе и т.н.

Не поръчвайте храна, която колегите да ви донесат – отидете вие до бюфета! Ползвайте обедната почивка, дори да не сте гладни – разходете се и се върнете в офиса. Така ще разчупите дългия период от седене за 8-часовия си работен ден.

Когато гледате телевизия, ставайте по време на рекламите и свършете някоя работа в кухнята, например.