Заплащането на главните изпълнителни директори на големи компании се е повишило значително през последните години. Шефовете на компании от класацията Fortune 1000 заработват средно около 354 пъти повече от средностатистическия служител, по данни на организацията AFL-CIO.

Има обаче и доста високопоставени служители, които печелят сериозни суми, след като бъдат събрани техните заплати, бонуси и акции. Някои от тях дори изкарват повече пари от шефовете си.

Използвайки данни от FindTheCompany от Business Insider са подбрали 11 такива ръководители, които печелят повече пари от главните изпълнителни директори на компаниите, за които работят.

Тези ръководители в компании като Apple, Google, Citigroup и Amazon са считани за толкова важни за бъдещето на техните компании, че заработват годишно между 15 и 85 млн. долара.

Ето ги и тях:

Робърт Мансфийлд от Apple

Позиция: Бивш старши вице-президент по технологиите, сега работи по "специалните проекти на компанията"
Заплащане: 85.5 млн. долара
Главен изпълнителен директор: Тим Кук
Разлика в заплащането: 81.33 млн. долара

Мансфийлд е ръководител в Apple, който често е описван като "крайно необходим." Той ръководи разработването на iPad и преминаването на Apple към чипове Intel. Когато обяви, че планира да се оттегли в компанията настана бъркотия, а Тим Кук трябваше да му предложи сериозни парични средства, за да го накара да остане.

Д-р Дордж Янкопулос от Regeneron Pharmaceuticals

Позиция: Главен директор по научната част
Заплащане: 81.6 млн. долара
Главен изпълнителен директор: Леонард Шлайфер
Разлика в заплащането: 75.88 млн. долара
Янкопулос е основната движеща сила зад хитовото лекраство на Regeneron Eyelea, което спомага за утрояването на приходите на компанията. Бордът на директорите възнагради Янкопулос с голямо количество акции, за да го стимулира да остане в компанията докато те станат негово притежание.

Никеш Арора от Google


Позиция: Старши вице-президент
Заплащане: 51.1 млн. долара
Главан изпълнителен директор: Лари Пейдж
Разлика в заплащането: 51.1 млн. длара

Арора ръководи бизнес операциите на Google, които стават все по-голям приоритет на Пейдж. Под негов контрол компанията започва да отчита сериозни печалби, а цената на акциите й наскоро премина 1 000 долара. Той е най-високо платеният служител на компанията с огромна преднина пред всички други.

Хамилтън (Тони) Джеймс от Blackstone Group

Позиция: Главен оперативен директор и президент
Заплащане: 33.3 млн. долара
Главен изпълнителен директор: Стивън Шварцман
Разлика в заплащането: 24.8 млн. долара
Шварцман продължава да бъде шеф на гиганта за дялово инвестиране Blackstone, но Джеймс е човекът, който реално ръководи компанията. Заплащането в сферата на дяловото инвестиране също така е малко по-различно. Джеймс е получил повече пари под формата на заплати и бонуси за 2012 г., но Шварцман притежава голяма част от компанията и е заработил общо 213 млн. долара през миналата година, предимно от дивидент.

Шерил Сандбърг от Facebook

Позиция: Главен оперативен директор
Заплащане: 26.2 млн. долара
Главен изпълнителен директор: Марк Закърбърг
Разлика в заплащането: 24.21 млн. долара.
Закърбърг вече е мултимилиардер като един от най-големите акционери във Facebook. Той обаче получава заплата от едва 1.99 млн. долара. Сандбърг пък получава щедро заплащане за това, че води компания към рентабилност и я преведе през процеса на първично публично предлагане на акции.

Робърт Голдщайн от Las Vegas Sands

Позиция: Президент на глобалните операции
Заплащане: 24.2 млн. долара
Главен изпълнителен директор: Шелдън Аделсън
Разлика в заплащането: 13.5 млн. долара
Основателят на компанията Аделсън все още е главен изпълнителен директор и вече е мултимилиардер. Голдщайн обаче стои зад пускането на две от най-успешните й казина Venetian и Palazzo. С изключение на Аделсън, Голдщайн е най-дългогодишния ръководител в компанията.

Карл Ешенбах от VMWare

Позиция: Президент и главен оперативен директор
Заплащане: 20.4 млн. долара
Главен изпълнителен директор: Патрик Гелсингер
Разлика в заплащането: 6.4 млн. долара
През миналата година Ешенбах оглави оперативната дейност на компанията. Това му донесе и значително увеличение на заплащането., след като през 2011 г. заплатата му беше около 6 млн. долара.

Джефри Уилке от Amazon

Позиция: Старши вице-президент на потребителската дейност Business
Заплащане: 17.7 млн. долара
Главен изпълнителен директор: Джеф Безос
Разлика в заплащането: 16.02 млн. долара

Уилке в момента ръководи цялата дейност на Amazon, свързана с обслужването на клиентите. Главният изпълнителен директор на Amazon Безос взима ниска заплата, което е разбираемо, тъй като той притежава голяма част от акциите на компанията. Уилке ще може да се възползва от голяма част от опциите си за придобиване на акции след време, което означава, че компанията иска да го задържи.

Глен Алън Янгкин от Carlyle Group

Позиция: Главен оперативен директор
Заплащане: 17.2 млн. долара
Главни изпълнителни директори: Уилям Конуей Младши и Дейвид Рубенщайн
Разлика в заплащането: 16.91 млн. долара
Carlyle Group е още една от компаниите за дялово инвестиран, което означава, че основателите й получават огромно заплащане за акциите, които притежават в нея. Заплатата на двамата CEО-та е била едва 281 250 долара. Двамата обаче са си поделили над 100 млн. долара под формата на дивидент заедно с трети съосновател.

Мануел Медина-Мора от Citigroup

Позиция: съпрезидент и главен изпълнителен директор на потребителското банкиране
Заплащане: 15.1 млн. долара
Главен изпълнителен директор: Майкъл Корбат
Разлика в заплащането: 2.7 млн. долара

Заплащането е чувствителен въпрос в Citigroup, след като акционерите не одобриха заплата на бившия главен изпълнителен директор Викрам Пандит през 2011 г. Въпреки че Citi се справя добре, заради този случай вероятно заплатата на Корбат остава ниска.

Том Монтаг от Bank of America

Позиция: Главен оперативен директор
Заплащане: 14.4 млн. долара
Главен изпълнителен директор: БРаян Мойнихан
Разлика в заплащането: 6.08 млн. долара
Монтаг печели повече пари от шефа си в три поредни години, основно защото ръководи инвестиционното банкиране в компанията, което помага за финансирането й в трудни периоди.