Акциите на Alibaba бяха пласирани в горния ценови диапазон при ниво от 68 долара. Първичното публично предлагане на китайския онлайн гигант вече се превърна в най-голямото в историята на щатските пазари, като предстои да видим дали ще се превърне и в най-голямото в света.

Въпросът, който стои пред инвеститорите, е висока или не е цената от 68 долара за брой.

„Пласирането на акциите при ниво от 68 долара за брой дава възможност за значителен възходящ потенциал при търговския им дебют“, според Райън Хуанг, пазарен стратег в IG.

“Цената предполага, че акциите ще се търгуват при нива около 29 пъти прогнозираната печалба, което е значителен дисконт спрямо основни конкуренти, като Amazon с подобно съотношение от 356 и китайските Tencent и Baidu със съотношения съответно 31 и 32. Не бих бил изненадан, ако цената в първия ден на търговия се повиши до около 90 долара“, допълва още Хуанг.

„Цената е много удовлетворителна. Последните резултати на Alibaba бяха забележителни, като дневните активни потребители на сайтовете й са 280 милиона, а печалбата е 2 милиарда долара при 43% оперативни разходи.“, коментира Брад Гастуърт, изпълнителен директора на финансовата компания ABR Investment Strategy, цитиран от Bloomberg.

“Очаквам компанията да е основен елемент в портфейлите на много инвестиционни фондове“, допълва още анализаторът.

“Възможно е през следващите няколко седмици и месеца цената на компанията да продължи нагоре, след като много от мениджърите на фондове я добавят към портфейлите си“, смята Хуанг.

Акциите на Softbank, най-големия инвеститор в Alibaba, поскъпнаха с 1% при началото на търговията им днес.