След втората световна война десетки хиляди гърци са напуснали родината си и са пристигнали в Австралия в търсене на по-добър живот.

Днес Австралия отново приютява гърци, които бягат от финансовата криза.

Одисеас Цибракос е пристигнал в Мелбърн миналата година с двете си деца. Пред Financial Times той казва: Не искаш да живееш някъде, където всички мислят, че няма бъдеще.

Откакто започна световната финансова криза през 2008 година в Австралия двойно гражданство са получили 10 000 гърци.

Това е обратна тенденция на тази от периода 1990 – 2000 година, когато хората се изнасяха обратно – към Европа, защото се считаше, че гръцката икономика изживява подем.

Повечето гърци се установяват в Мелбърн, в който има огромна гръцка диаспора.

Гръцки емигранти в Мелбърн през 1948 година

„Всеки ден получавам запитвания от гърци за това как да дойдат тук,“ казва Бил Папастергиадис, президент на Гръцкото общество в Мелбърн.

Наскоро в града са отворили врати гръцко училище и две православни църкви. Местното правителство в Мелбърн е дало на гръцката общност 400 000 долара, за да ги подпомогне, тъй като повечето новодошли не разполагали с много средства.

„Имах добра работа в частен колеж, но заплатата ми намаля с по 10% през 6 месеца, заради кризата,“ казва Цибракос, който е дошъл тук със студентска виза. „Имаше верижна реакция, защото родителите на децата в училището също бяха с намалени заплати. Те не можеха да плащат таксите, училището не можеше да плаща на нас.“

Други гърци се насочват към Сидни, където гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис е бил университетски преподавател през 90-те години. Илиас Чацилазару е един от тях. Той казва: „Ние емигрирахме не толкова заради икономически причини, колкото заради това, че се нарушават законите, реда, има повишена престъпност.“

Той добавя „Нямаме вяра на политиците. Нито на нашите, нито на ЕС.“ Според него европейците не искат да помогнат на гърците и континентът е разделен между богатите на север и бедните на юг.

Сега Илиас е сервитьор в Hellenic Club в Сидни. Клубът е създаден още по време на първата мигрантска вълна от 20-те години.

Той се надява, че ще изкарва достатъчно, за да праща пари на семейството си.

Много гърци успяват да намерят добре платена работа в Австралия, където икономиката се радва на период от 25 години ръст без рецесия.