Преди около пет години Травис Каланик стартира в Сан Франциско компания, наречена UberCab.

Днес тя е известна по света с името Uber и оперира в 311 града от 58 държави. Оценката й, по последни данни, е за около 50 млрд. долара.

Благодарение на високата си оценка, Каланик влезе през март в клуба на най-богатите хора в света, съставен от сп. Forbes. Неговото богатство се оценява на 5.3 млрд. долара.

Каланик израства в Нортридж, Калифорния, който се намира в покрайнините на Лос Анджелис. Неговата детска мечта е да стане шпионин.

Още като малък той прави първите си крачки като предприемач, като обикаля от врата на врата и продава ножове с марката Cutco. Първият си бизнес – подготвителен курс за SAT, той стартира на 18 години.

Малко по-късно е приет в UCLA, за да изучава компютърни науки, но напуска през 1998 г. и то заради добра кауза.

Каланик започва работа в Scour, където колеги са съучениците му Майкъл Тод и Винс Басъм.

Компанията е финансирана от фонд на бизнес ангели, приятели и семействата на служителите, но скоро подава молба за банкрут, тъй като срещу нея завеждат серия от дела на обща стойност 250 млн. долара.

Следва нов етап от живота на Каланик. Той започва работа по софтуерната компания RedSwoosh, която по-късно продава на Akamai за сумата от 23 млн. долара. Каланик вече е милионер.

В първите си месеци като милионер той обикаля света. Посещава Испания, Япония, Гърция, Исландия, Гренландия, Хавай, Франция, Австралия, Португалия, Кабо Верде и Сенегал.

Идеята за Uber за първи път е произнесена в края на 2008 г. по време на конференцията LeWeb. Каланик споделя, че си представа таксиметровата услуга на по-ниска цена, като това може да се постигне с натискането на един бутон.

Първата версия на Uber, наречена UberCar, е съставена от Гарет Камп, Оскар Салазар и Конрад Уилън. Дейността на Каланик е по-скоро като главен съветник.

Първата услуга на компания е с цена от около 50% повече от стандартните таксита, като кола може да се извика с изпращането на текство съобщение или натискането на един бутон.

През 2010 г. Раян Грейвс е назначен на поста изпълнителен директор на Uber, но малко по-късно е заменен от Каланик.

Вижте още: Как едно съобщение в Twitter превърна този човек в милиардер

Стартът на Uber e през юни 2010 г. в Сан Франциско, а месец по-късно компанията набира и първото си финансиране – 1.25 млн. долара.

В края на годината Каланик вече е изпълнителен директор, а Грейвс – генерален мениджър.

След няколко месеца Uber вече е в Ню Йорк, който е един от най-големите пазари за компанията. От 2011 г. насам компанията е извършила 30 млн. превоза, или по около 82 000 дневно.

През декември 2011 г. Uber излиза извън пределите на САЩ, като първата дестинация е Париж. Следва нов рунд на финансиране, в който се включва дори и китайската компания Baidu - партньорство, с което Uber цели навлизане в Азия.

Компанията набира 1 млрд. долара от китайски инвеститори и нови 5.9 млрд. долара при оценка от 41 млрд. долара.

На ход е ново финансиране от порядъка на 1.5-2 млрд. долара, което би оценило Uber на 50 млрд. долара. Това ще я направи най-голямата частна компания в света.

Днес Uber оперира в 58 държави, включително и България. Слуховете за компанията са най-различни – от подготовката за първично публично предлагане (IPO) до експрерименти със самоуправляващи се коли.

Богатството на Каланик днес се оценява на 5.3 млрд. долара, а Грейвс има около 1.4 млрд. долара.