Този нов бански костюм е проектиран така, че да изсмуква замърсители, като петрол и химикали, от водата, докато плувате.

Той е направен от специален материал, който първоначално е разработен, за да се използва мащабно в почистването на петролни разливи. Докато се стигне дотам обаче, можете да свършите едно добро дело, като плувате с него.

„Петролни разливи има по цял свят и те причиняват големи щети на океаните, а повечето от нас само наблюдаваме какво се случва, без да можем да направим нищо“, казва Михри Озкан, преподавател по инженерни науки в University of California-Riverside, който заедно със съпругата си, група студенти и свой приятел инженер, създават материала.

„Тръгвайки от тази отправна точка, искахме да направим материал, който не харесва водата, но обича петрола“, обяснява той. „Така започнахме да създаваме този материал от гъба“.

Вижте още: Бански костюм за 6 долара стои чудесно на всички

Евтиният материал е направен от нагорещена захар. Порите в материята му абсорбират замърсителите и те оставят вътре в тях, така че да не докосват кожата.

„Гъбата е супер пропусклива – повече от обикновената гъба и може да абсорбира повече от собствения си обем", казват създателите й. В същото време тя отблъсква водата.

Инженерите работят съвместно с дизайнерите от Eray Carbajo - компания, базирана в Ню Йорк и Турция, за да превърнат материала в бански костюм. „Подобни на петрола замърсители има навсякъде, но ние не ги забелязваме, докато плуваме“, казва Михри.

Не е ясно колко практичен ще бъде банският. Той не изпуска замърсителя, докато не се нагрее до над 1000 градуса по Целзий, така че оставянето му на химическо чистене отпада като вариант.

Самият материал обаче може да намери по-широко приложение под друга форма и именно на това се надяват създателите му.