Пазарът на смарт часовници предлага богат избор. Повечето модели имат сходни функции, различават се основно по качеството на материалите, дизайна и разбира се - цената.

Преди да си изберете модел, преценете добре какво точно очаквате от него и тогава се спрете на конкретен вариант.

Вижте какво показват тестовете на CNN Money, които са изпробвали няколко смарт часовника за около две седмици всеки.

Искате нещо простичко

Най-лесни за употреба са моделите Moto 360 (300 долара), Pebble Classic (100 долара), Pebble Time Steel (250 долара) и Vector Luna (399 долара). Настройват се лесно, можете да следите времето и Twitter с две стъпки.

Най-добър е софтуерът на Moto 360, а батерията издържа най-много на Pebble Classic и Vector Luna.

Ако държите на фитнеса

Приложения за проследяване на различни видове спорт, като каране на велосипед например, имат Apple Watch (350 долара) и Samsung Gear (300 долара). За плувците добър избор са моделите Withings Activité (450 долара), Activité Pop (150 долара) или Pebble Classic, тъй като са водоустойчиви до 50 м дълбочина.

Вижте още: Десетте най-успешни кампании в Kickstarter през 2015 г.

Ако искате да прилича на смартфона ви

Изберете Apple Watch или Samsung Gear S2. Apple Watch може да прави доста неща като iPhone, стига между двете устройства да има Bluetooth или Wi-Fi връзка.

Samsung Gear S2 е лесен и забавен за управление. Предлага се и във вариант с клетъчна свързаност. За момента часовникът работи само с устройства с Android.

Ако държите най-много на живота на батерията

Батерията на Withings Activité издържа осем месеца, тази на Vector Luna може да изкара 30 дни без зареждане. Activité използва стандартна CR2025 батерия за часовник, която можете да смените и сами, но компанията препоръчва професионално обслужване на телефона, тъй като е водоустойчив.

Батерията на Vector Luna е с най-дълъг живот от тези, които се презареждат.

Преди да направите тази покупка обаче, имайте предвид още няколко факта

Повечето устройства дават възможност да следите известията, които получавате, когато телефонът ви не е до вас. Но трябва да ги зареждате редовно и да ги държите близо до смартфона, за да можете да ги използвате.

Смарт часовниците са най-полезни, когато вършите някаква домакинска работа вкъщи, шофирате или се разхождате в офиса. Като цяло са идеален атрибут за хора, които обичат да носят часовници и искат да бъдат в постоянна връзка с някои от любимите си приложения.

Ако не отговаряте на това описание, по-добре не бързайте с покупката на смарт часовник, докато не се превърнат в по-самостоятелни устройства с по-дълъг живот на батерията.