Следващата версия операционна система на Apple, мобилната операционна система за iPhone и iPad, ще направи устройствата на компанията малко по-нездразнещи окото и мозъка през тъмната част от деня.

Операционната система вече е достъпна за програмисти и се очаква да бъде предоставена на аудиторията съвсем скоро. Тя върви заедно с Night Shift. Когато активирате това приложение, цветовете на дисплея на устройството се променят в зависимост от това кое време на деня е.

Те могат да станат "по-топли", ако слънцето залязва и навън се стъмва. Щом настъпи утро, дисплеят на телефона ви ще бъде с нормални цветове.

По този начин разработчиците на Apple искат да намалят излъчването на синя светлина от екрана. Изследвания сочат, че излагането на синя светлина нощем може да доведе до нарушения в мозъка и прави по-трудно заспиването.

От години едно популярно приложение, наречено f.lux, приложимо за компютри PC, Mac и Linux, контролира цветовата температура на десктопите. f.lux всъщност има верия и за iPhone, но Apple иска да сътвори нещо свое в тази посока.

Очаква се Night Shift да функционира също толкова добре, колкото и f.lux. За добро или лошо, в наши дни мнозина постоянно се взират в екраните на телефоните си. Това се случва и в късните часове на деня, когато настъпва време за отдаване на заслужена почивка.