Цената на виртуалната валута биткойн се повиши до най-високо ниво от близо две години насам, като инвеститорите трябва да благодарят за това на Китай, коментират пазарни наблюдатели.

Вследствие на силното търсене от Китай, в условията на поевтиняващ юан, биткойнът достигна ниво от 546.80 долара на виртуалния пазар CoinDesk.

Така само за последния един месец екзотичната валута се е повишила с цели 21%, достигайки най-високите си нива от август на 2014 г.

Малко по-късно днес биткойнът се търгува при нива от около 541 долара.

Отслабването на китайската валута е основен фактор за поскъпването на биткойна, според Боби Лий, изпълнителен директор на BTTC. Лий заяви, че търгуваните обеми са пет пъти над средните.

„Хората се опасяват от това, че китайската централна банка ще продължи с обезценката на юана и затова насочват средствата си към биткойни“, обяснява Лий поскъпването на валутата. „В допълнение, биткойнът е изключително ликвиден актив“, коментира още Лий.

Китайските борси за търговия с виртуалната валута представляват около 95% от търгуваните обеми, според данни на CoinDesk. Така че повишените обеми на търговия в Китай дават своето отражение и на останалите пазари.

Инвеститорите обаче не бива да забравят, че търговията с биткойни е много волатилна. През 2013 г. виртуалната валута достигна рекордна стойност от 1 100 долара, след което бързо се обезцени и в началото на 2015 г. се търгуваше при нива от около 180 долара.

Последва възстановяване в цената на биткойна - до нива от около 400 долара към края на миналата година.